Boko Haram pred letom dni ugrabil več kot 200 nigerijskih deklic

Nigerijska skrajna sunitska skupina Boko Haram je 14. aprila 2014 ugrabila več kot 200 nigerijskih deklic, katerih usoda tudi leto dni kasneje ostaja neznana.

Aktivistka za pravice deklic in Nobelova nagrajenka za mir 
Malala Jusufzaj je v ponedeljek kritizirala svetovne voditelje in 
nigerijsko vlado, ki po njenih besedah niso storili dovolj za 
osvoboditev ugrabljenih deklic. Jusufzajeva je spisala javno 
pismo, ki ga je označila za sporočilo solidarnosti in ljubezni. Foto: Wikipedia
Aktivistka za pravice deklic in Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusufzaj je v ponedeljek kritizirala svetovne voditelje in nigerijsko vlado, ki po njenih besedah niso storili dovolj za osvoboditev ugrabljenih deklic. Jusufzajeva je spisala javno pismo, ki ga je označila za sporočilo solidarnosti in ljubezni. Foto: Wikipedia

LAGOS > Ob žalostni obletnici so človekoljubne organizacije in aktivisti znova spomnili na nasilje sunitskih skrajnežev ter kritizirali ravnanje mednarodne skupnosti in nigerijskih oblasti.

Skrajneži Boko Harama so 14. aprila lani zvečer v odročnem mestu Chibok na severovzhodu Nigerije vdrli v šolo in ugrabili 276 deklic. Sedeminpetdesetim deklicam je kmalu uspelo pobegniti, a preostalih 219 niso videli vse od videoposnetka, ki ga je Boko Haram objavil maja lani. Vodja skrajne skupin Abubakar Shekaku je zatrdil, da so se vse spreobrnile v islam in da so jih poročili, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ob obletnici ugrabitve, ki je pred letom dni razburila svet, se je oglasilo več nevladnih organizacij. Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je sporočila, da je Boko Haram od lani ugrabil več kot 2000 deklic in žensk. Številne med njimi po trditvah AI zadržuje kot spolne sužnje ali so jih prisilili v boj ali poroko.

Poročilo, ki ga je AI objavil danes, povzema pa ga nemška tiskovna agencija dpa, temelji na intervjujih s skoraj 200 očividci, med katerimi je tudi 28 deklet in žensk, ki so bile nekaj časa talke Boko Harama. Ena izmed žrtev, 19-letna Aisha, je AI povedala, da je bila med trimesečnim ujetništvom vedno znova posiljena, včasih tudi s strani šestih moških hkrati. Videti je morala, kako je Boko Haram ubil več kot 50 ljudi, med njimi njeno sestro.

Unicef je medtem sporočil, da je bilo zaradi spopadov na severovzhodu Nigerije, ki jih neti Boko Haram, domove prisiljeno zapustiti približno 800.000 otrok. Unicefovo poročilo z naslovom Izgubljena otroštva poudarja, da se je število otrok, ki so na begu pred nasiljem v Nigeriji ali so se zatekli v sosednji Čad, Niger in Kamerun, v manj kot letu dni več kot podvojilo.

Navaja tudi, da Boko Haram otroke uporablja kot vojake, kuharje, nosače in vohune. Mlade ženske in deklice so prisiljene v zgodnje poroke, so žrtve spolnega nasilja in izkoriščevalskega dela. Izpostavlja še, da je bilo v letu 2014 ubitih 196 učiteljev in 314 šolarjev ter uničenih več kot 300 šol, so sporočili iz Unicefa Slovenije.

Aktivistka za pravice deklic in Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusufzaj je v ponedeljek kritizirala svetovne voditelje in nigerijsko vlado, ki po njenih besedah niso storili dovolj za osvoboditev ugrabljenih deklic. Jusufzajeva je spisala javno pismo, ki ga je označila za sporočilo solidarnosti in ljubezni. Ob obletnici ugrabitve po svetu organizirajo tudi različne dogodke, med njimi pohode, molitve in bedenja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj skrajnega Boko Harama je vzpostaviti tako imenovano božjo državo s strogim spoštovanjem šeriatskega prava. Prebivalci vasi in mest pod nadzorom skrajnežev, ki se jim ne želijo pokoriti, so po navedbah očividcev deležni bičanj in kamenjanj. Na svojem bojnem pohodu Boko Haram za seboj pušča uničenje.

Nigerijske sile so skupaj z vojskami sosednjih Čada, Kameruna in Nigra od februarja dosegle pomembne uspehe v boju proti skrajnežem, a njihov poraz je še daleč. Kot je poudaril generalni direktor AI Salil Shetty, je treba rešiti ugrabljene, vojne zločine in zločine proti človeštvu pa preiskati.

STA


Najbolj brano