Bojna letala nad IS zahodno od Bagdada in nad sirski Kobane

Letala zahodnih in arabskih držav pod vodstvom ZDA nadaljujejo napade na pripadnike skrajne Islamske države (IS) v Iraku in Siriji. Britansko letalstvo je ponoči napadlo skrajneže zahodno od Bagdada, zavezniška letala pod vodstvom ZDA pa so danes izvedla več napadov na džihadiste, ki napadajo kurdsko mesto Kobane v Siriji.

Bagdad Foto: Wikipedia
Bagdad Foto: Wikipedia

DAMASK, BAGDAD, LONDON > Zavezniška letala so danes najmanj petkrat bombardirala položaje IS vzhodno od obleganega mesta Kobane oziroma po arabsko Ain al Arab. Medtem se na tleh nadaljujejo spopadi med Kurdi in sunitskimi skrajneži, ki naj bi dobili okrepitve z vzhoda Sirije, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah aktivistov naj bi džihadisti, ki skušajo to mesto ob meji s Turčijo zavzeti že več kot dva tedna, od jutra okrepili topniško obstreljevanje. Že ponoči naj bi se ostro spopadli s kurdskimi borci, pri čemer naj bi umrlo najmanj 10 ljudi, devet Kurdov in pripadnik IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrajneži naj bi bili od Kobaneja, ki ga je v strahu zapustilo več deset tisoč ljudi, oddaljeni le tri kilometre. Gre za strateško pomembno mesto. Če bi ga IS zavzela, bi v svoje roke dobila neomejen nadzor nad velikim pasom sirsko-turške meje.

ZDA, ki so avgusta začele napade na položaje IS v Iraku, so prejšnji teden napade začele izvajati tudi v Siriji, pri čemer so se jim pridružile arabske zaveznice. V Iraku se je v letalske napade vključila Velika Britanija.

Njeno letalstvo je ponoči izvedlo drugo serijo napadov v dveh dneh, in sicer zahodno od Bagdada. Rakete so padle na dve vozili Islamske države, so sporočili na britanskem obrambnem ministrstvu.

Medtem se kurdski borci v Iraku na tleh ob zračni podporo proti IS borijo na treh frontah. V torek so sprožili ofenzivo pri Rabiji pri sirski meji, severno od mesta Mosul, ki je pod nadzorom IS, in južno od Kirkuka.

Pred IS se že tedne brani tudi iraško pleme Džubur v istoimenski soseski sunitskega mesta Duluja, 90 kilometrov severno od Bagdada. Džihadisti so sosesko ponoči znova napadli, spopadi pa so trajali vse od jutra in terjali po sedem mrtvih na obeh straneh. Soseski je napad uspelo odbiti, poroča AFP.

STA


Najbolj brano