Bo Nemčija vračala zavrnjene prosilce za azil z vojaškimi letali?

Nemčija razmišlja o vračanju zavrnjenih prosilcev za azil nazaj v njihove države izvora z vojaškimi letali, poroča danes nemški časnik Bild. Na ta način bi lahko pospešili proces deportacij, razmišljajo v Berlinu.

V Berlinu naj bi se vse bolj ukvarjali s tem, kako pospešiti 
proces deportacij, da bi  naredili prostor za tiste begunce, ki si 
mednarodno zaščito zaslužijo. Foto: STA
V Berlinu naj bi se vse bolj ukvarjali s tem, kako pospešiti proces deportacij, da bi naredili prostor za tiste begunce, ki si mednarodno zaščito zaslužijo. Foto: STA

BERLIN > Bild ob sklicevanju na vladne vire navaja, da bi bila uporaba vojaških letal ena od možnosti za vračanje tistih, ki so jim zavrnili prošnje za azil.

Odločitev v Berlinu še ni bila sprejeta, nekateri pa tudi dvomijo, da bi bila v vračanje zavrnjenih prosilcev za azil lahko vključena vojska. Ta dvom je za francosko tiskovno agencijo AFP izrazil tudi nek predstavnik nemškega obrambnega ministrstva.

Naj bi se pa v Berlinu res vse bolj ukvarjali s tem, kako pospešiti proces deportacij, da bi naredili prostor za tiste begunce, ki si mednarodno zaščito zaslužijo. V Nemčiji namreč za letos pričakujejo prihod najmanj 800.000 beguncev in migrantov.

Glede na oktobrsko poročilo nemškega zveznega urada za migracije in begunce (BAMF) je Nemčija v prvih devetih mesecih letošnjega leta prejela 303.443 zahtev za azil, odločili pa so v 174.500 primerih. Od tega jih je bilo le 68.301 rešenih pozitivno - predvsem za državljane Sirije, Iraka in Eritreje, ostali pa bodo morali Nemčijo zapustiti. Gre večinoma za državljane Albanije, Kosova, Srbije in Makedonije.

S spremembo azilne zakonodaje prejšnji četrtek, ki naj bi pospešila obravnavo prošenj za azil in vračanje tistih, ki jim je azil zavrnjen, so bile vse države Zahodnega Balkana uvrščene na seznam tako imenovanih varnih držav porekla. Prošnje za azil, ki jih vlagajo državljani teh držav, so skoraj zagotovo zavrnjene, in to po hitrejšem postopku.

STA


Najbolj brano