Bo Madžarska zaradi vala migrantov zaprla mejo s Srbijo?

Madžarska dopušča možnost zaprtja meje s Srbijo, da bi tako ustavili naval migrantov državo, je danes dejal madžarski premier Viktor Orban. Predstavniki vlad obeh držav se bodo tudi o tem vprašanju pogovarjali na vrhu julija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Menimo, da ni prav, da nam pošiljajo begunce, treba jih je 
ustaviti na srbskem ozemlju,” je Viktor Orban dejal v pogovoru 
za madžarski radio Kossuth. Foto: STA
“Menimo, da ni prav, da nam pošiljajo begunce, treba jih je ustaviti na srbskem ozemlju,” je Viktor Orban dejal v pogovoru za madžarski radio Kossuth. Foto: STA

BUDIMPEŠTA > “Menimo, da ni prav, da nam pošiljajo begunce, treba jih je ustaviti na srbskem ozemlju,” je Viktor Orban dejal v pogovoru za madžarski radio Kossuth. “Razmišljamo o vseh možnostih, vključno z možnostjo popolnega fizičnega zaprtja meja,” je dejal in dodal, da bi lahko odločitev o tem sprejeli prihodnjo sredo.

Meja znotraj območja schengna se ob tem po njegovih besedah “še ni treba dotikati”, je pa čas, da se okrepi zunanje meje.

Madžarska je lani po navedbah vlade sprejela več beguncev glede na število prebivalcev kot katerakoli druga država članica EU razen Švedske. Njihovo število je z 2000 leta 2012 naraslo na skoraj 43.000. Letos je doslej na Madžarsko prišlo približno 54.000 migrantov, končna številka konec leta pa naj bi znašala 130.000, je dejal vodja Orbanovega kabineta Janos Lazar.

V začetku leta je bil velik porast v prihodih ljudi s Kosova, velika večina tistih, ki prihajajo sedaj, pa je iz Sirije, Iraka in Afganistana. Glede na uradne podatke jih 95 odstotkov vstopi na Madžarsko iz Srbije, še piše AFP.

Avstrija, ki meji na Madžarsko in je prav tako zabeležila velik porast v številu migrantov, je ta teden napovedala, da na madžarsko-srbsko mejo za okrepitev nadzora pošilja 40 svojih policistov.

Madžarska vlada sicer v zadnjih dneh razburja s kampanjo plakatov in panojev, ki jih je moč videti po Budimpešti, na njih pa so slogani, kot sta “Če prideš na Madžarsko, ne moreš odvzeti dela Madžarom” in “Če prideš na Madžarsko, moraš spoštovati našo kulturo”.

STA


Najbolj brano