Bivši pilot: Vzroki strmoglavljenja bi lahko bili različni

Vzroki današnjega strmoglavljenja letala v francoskih Alpah bodo verjetno razjasnjeni relativno hitro, saj je prizorišče znano in bo lahko analiza črnih skrinjic hitro stekla, mnenje strokovnjaka za letalstvo navaja avstrijska agencija APA.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

PARIZ, DUNAJ> Francoski mediji medtem citirajo ugibanja nekega drugega bivšega pilota o več možnih vzrokih.

Francoski strokovnjak za letalstvo in bivši pilot Gerard Fledzer je za francoske medije namreč ocenil, da bi lahko bili vzroki strmoglavljenja različni - od požara ali eksplozije do trka letala s pticami. “Nekaj se je zgodilo, da je na višini 9000 do 10.000 metrov povzročilo tako hitro izgubo višine,” je menil Fledzer.

Kot je sicer še dejal,30 let - toliko je bilo namreč staro ponesrečeno letalo nemškega nizkocenovnika Germanwings - ni nič kaj posebej visoka starost. Če so letala redno vzdržana, brez težav letijo 30, 40 let, je dejal. Kot je še dodal, je airbus A320 eden najbolj prodajanih in najpogosteje uporabljenih ter s tega vidika tudi eden najbolj varnih modelov letal.

Avstrijska tiskovna agencija APA medtem navaja predsednika avstrijskega združenja pilotov ACA Petra Beera, ki napoveduje, da bo lahko analiza črnih skrinjic z letala - glede na to da je kraj nesreče znan - verjetno “relativno hitro” stekla in da bo vzrok nesreče zato prav tako verjetno kmalu pojasnjen.

O morebitnih vzrokih Beer medtem ni želel niti špekulirati. Kot je dejal, za nenadno padanje letala, kmalu po tem, ko je to doseglo ciljno višino letenja, nima razlage. Kot je opozoril, lahko airbus A320 tudi povsem nepoškodovan izgubi po več kot tisoč metrov na minuto, zato na osnovi hitrosti padanja ni mogoče sklepati.

Beer je sicer takoj po nesreči analiziral radarske slike in vremenske karte in pravi, da je bilo takrat na območju precej oblačno, ni pa bilo kakšnih skrajnih vremenskih pojavov, ki bi lahko pojasnili nesrečo.

Nemška tiskovna agencija dpa medtem povzema ameriškega strokovnjaka Thomasa Saquerja, ki je napovedal, da bo vzrok današnje tragedije dokončno znan šele v nekaj tednih. “Mislim, da bo trajalo kakšen mesec, da bomo točneje poznali vzrok nesreče,” je dejal, a dodal, da bo morda vendarle šlo hitreje, če bodo črni skrinjici našli takoj.

Glede na to, da je Lufthansa - matična družba in 100-odstotna lastnica lastnika letala Germanwings - največja letalska družba v Evropi in da je to najhujša nesreča z njo povezanega letala doslej, je sicer prepričan, da pri preiskavi ne bo prihajalo do zamud.

STA


Najbolj brano