Bivša ministra padla v past novinarjev pod krinko

Novinarji britanskega dnevnika Telegraph in televizije Channel 4 so na skrivaj posneli nekdanja zunanja ministra, zdaj pa poslanca Jacka Strawa in Malcolma Rifkinda, kako - vsaj tako se zdi - kitajskemu zasebnemu podjetju v zameno za gotovino ponujata svoje usluge. Oba sta krivdo danes že zavrnila.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

LONDON > Novinarji pod krinko so se politikoma predstavili kot uslužbenci izmišljenega kitajskega podjetja in ju ujeli na skrito kamero, kako jim v zameno za denar ponujata sporne usluge - uporabo svojega političnega vpliva v njihovo korist.

“Če imam govor ali kaj podobnega, običajno zaračunam 5000 funtov na dan”

Strawa so med drugim posneli, ko opisuje, kako mu uspe delovati "zunaj radarja" in kako mu je uspelo s svojim vplivom spremeniti pravila EU, za kar mu je neko podjetje plačevalo 60.000 funtov letno. Glede plačila Straw pravi, da "če imam govor ali kaj podobnega, običajno zaračunam 5000 funtov na dan".

Rifkinda, ki med drugim vodi parlamentarni odbor za varnostne in obveščevalne dejavnosti, je kamera medtem ujela, ko zatrjuje, da lahko uredi "koristen dostop" do vsakega britanskega veleposlanika na svetu. Kot še pravi, za pol dneva dela običajno prejme nekje med 5000 in 8000 funti.

Oba se posipata s pepelom

Gre za vidna britanska politika z zelo bogatima političnima karierama. Oba sta danes že vztrajala, da nista kriva. Straw je zatrdil, da je padel v "zelo spretno past" in je "osramočen", a da dejansko ni rekel nič neprimernega. Rifkind, ki si je celo prislužil plemiški naslov sir, je svoje izjave na posnetku označil kot "smešne" in zatrdil, da se nima česa sramovati in da so obtožbe neutemeljene.

Oba sta se že tudi sama "predala" posebnemu pooblaščencu parlamenta, ki bdi nad ravnanjem poslancev, a preiskava bo verjetno trajala mesece, piše britanski BBC.

Kot dodaja, pa se tu podobnost bolj ali manj konča. Laburista Strawa so namreč na njegovo željo že suspendirali iz poslanske skupine, medtem ko torijec Rifkind o tem vsaj zaenkrat ne razmišlja. Za BBC je celo ocenil, da afera ne bo vplivala na njegov zelo pomemben položaj predsednika odbora za varnostne in obveščevalne dejavnosti, ki med drugim nadzoruje delo MI5 in MI6.

Afera je izbruhnila deset tednov pred parlamentarnimi volitvami na Otoku in utegne vprašanje politične etike postaviti visoko na predvolilno agendo.

STA


Najbolj brano