Bivša pianistka nova predsednica Švice

Švicarski parlament je danes za novo predsednico države izvolil pravosodno ministrico Simonetto Sommarugo, nekdanjo koncertno pianistko.

Švicarski parlament je danes za novo predsednico države izvolil pravosodno ministrico Simonetto Sommarugo, nekdanjo koncertno pianistko. Foto: Wikipedia
Švicarski parlament je danes za novo predsednico države izvolil pravosodno ministrico Simonetto Sommarugo, nekdanjo koncertno pianistko. Foto: Wikipedia

BERN > Gre sicer za v veliki meri simboličen položaj, ki ima poleg tega le enoleten mandat, saj v Švici predsednika izbirajo vsako leto iz vrst članov zvezne vlade.

Da bo za novo predsednico danes izvoljena 54-letna Simonetta Sommaruga, je bilo pričakovano, saj je bila med sedmimi člani zveznega sveta oziroma vlade na vrsti.

Vendarle njeni izvolitvi daje dodatno težo dejstvo, da jo je podprlo 181 od 236 poslancev, ki so danes oddali svoj glas. To pomeni, da so jo podprli poslanci različnih strank in prepričanj.

Sommaruga je v vladi od leta 2010. Gre za prvo večinsko žensko vlado v Švici.

Nova predsednica pripada socialdemokratski stranki. Je odločna zagovornica omejevanja priseljevanja v Švico in liberalizacije javnih služb. Je tudi glasna borka za enako plačilo za moške in ženske. Po izobrazbi je pianistka, a je klavir kasneje zamenjala za politiko. Leta 1999 je bila prvič izvoljena v parlament. Poročena je s pisateljem Lukasom Hartmannom.

Po izvolitvi je Sommaruga poslance danes nagovorila v vseh štirih uradnih jezikih Švice - nemščini, francoščini, italijanščini in retoromanščini. Pri tem je predvsem pohvalila švicarski sistem neposredne demokracije, ki ga zaznamujejo pogosti referendumi.

Dejala je, da je to sistem, kjer sta kompromis in spoštovanje “krepost in ne šibkost”. “Naredila bom vse, da zagotovim, da se bo ta politična kultura nadaljevala,” je poudarila.

STA


Najbolj brano