Biden se je v Beogradu opravičil družinam umrlih v Natovem bombardiranju

Podpredsednik ZDA Joe Biden se je danes med obiskom v Beogradu opravičil družinam umrlih v štiridnevnem Natovem bombardiranju tedanje Zvezne republike Jugoslavije (ZRJ) leta 1999. Ob tem je ocenil, da sta mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu trenutno pomembna za vso Evropo, in pohvalil vlogo Srbije v regiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Beograd Foto: STA
Beograd Foto: STA

BEOGRAD > Joe Biden, ki je v srbski prestolnici začel balkansko turnejo, je na skupni novinarski konferenci s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem označil Srbijo za “ključen politični in gospodarski temeljni kamen za vso regijo”. Dejal je še, da spoštuje vodilno vlogo Vučića v pomembnih trenutkih.

Poudaril je, da ceni Vučićevo sporočilo, da bo Srbija prevzela odgovornost za napake v preteklosti, ter izrazil upanje, da bodo to storile tudi druge države v regiji. “Za vso Evropo je pomembno, da ta regija ostane enotna in mirna,” je dodal.

Biden je srbskega premierja pohvalil tudi za njegova prizadevanja za spravo v regiji, pri čemer je izpostavil njegov obisk v Srebrenici na spominski slovesnosti za žrtve genocida ter nedaven podpis sporazuma s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Po besedah Bidena ZDA podpirajo evropsko pot Srbije, ker je to tudi v interesu Washingtona. “V interesu ZDA je, da Srbi napredujejo in resnično verjamem v napredek,” je dejal.

Vučić pa je dejal, da Srbija pričakuje podporo ZDA pri ohranjanju miru in stabilnosti v regiji, brez česar ne bo ne boljšega življenjskega standarda za prebivalce ne gospodarskega napredka. Po njegovem mnenju je lahko netiti spore, vsi v regiji pa bi morali več energije nameniti ohranitvi miru in stabilizaciji.

Podpredsednik ZDA se je kasneje sešel še s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, iz Srbije pa bo odpotoval na Kosovo.

V Beogradu pa so ga poleg državnikov pričakali tudi protestniki. V središču mesta so protestirali privrženci Srbske radikalne stranke, njihov vodja Vojislav Šešelj pa je poudaril, da Biden v Srbiji ni zaželen ter spomnil na vse Bidenove negativne izjave o Srbiji v preteklosti. Zbrani so nosili majice s podobo republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in napisom Volite Trumpa, nekateri pa tudi transparente Biden and Nato get out.

Biden je v Beograd prispel s soprogo in več kot 400-člansko delegacijo. Ob njegovem obisku v srbski prestolnici veljajo poostreni varnostni ukrepi. Za varnost skrbi kakih 4000 policistov.

STA


Najbolj brano