BiH štiri mesece po volitvah dobila novega premierja

Parlament BiH v Sarajevu je štiri mesece po parlamentarnih volitvah danes za predsednika vlade potrdil Denisa Zvizdića. Novi premier je po glasovanju izrazil pričakovanje, da bodo v BiH vsi sodelovali za dobrobit države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Denis Zvizdić Foto: Vir: Bih Times
Denis Zvizdić Foto: Vir: Bih Times

SARAJEVO > “BiH je naša domovina in ima veliko naravnih bogastev. Je prostor, ki smo ga dobili, da bi živeli drug z drugim in ne drug proti drugemu,” je v nagovoru poslancem poudaril Bošnjak Denis Zvizdić in tako namignil na spore med vodilnimi bošnjaškimi, hrvaškimi in srbskimi politiki v BiH, ki že leta hromijo delovanje države.

Pred glasovanjem pa je Zvizdić v poldrugo uro trajajočem nastopu kot prednostno nalogo izpostavil obsežne politične, gospodarske in socialne reforme ter pozval stranke k enotnosti v interesu izboljšanja razmer v državi. Napovedal je tudi preobrat pri približevanju EU in zvezi Nato, glede katerega se je BiH znašla v slepi ulici.

Za novega premierja iz Stranke demokratske akcije (SDA) je v 42-članskem parlamentu glasovalo 28 poslancev, pet jih je bilo proti, dva sta bila vzdržana. Poslanci Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorada Dodika v glasovanju niso sodelovali, ker so pred tem zapustili parlamentarno sejo.

Zvizdić ima po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zdaj 30 dni časa za oblikovanje vlade, ki jo bo nato moral potrditi še parlament. Nova vlada BiH naj bi bila na podlagi dogovorov sestavljena iz SDA, HDZ BiH, Demokratske fronte (DF) in še treh manjših strank.

Zvizdića je po dogovoru med strankami, ki predstavljajo večino v parlamentu BiH po splošnih volitvah oktobra lani, predlagala SDA.

50-letnik je po poklicu arhitekt, med letoma 2003 in 2006 pa je bil predsednik kantonalne vlade v Sarajevu. Od leta 1991 je član SDA, leta 2010 pa je bil izvoljen v parlament BiH.

STA


Najbolj brano