BiH in Srbija: Zaradi beguncev na Balkanu ne bo oboroženih spopadov

BiH in Srbija bosta okrepili sodelovanje in s tem prispevali k stabilnosti celotne regije, sta po prvi skupni seji vlad sporočila predsedujoči svetu ministrov BiH Denis Zvizdić in srbski premier Aleksandar Vučić. Ocenila sta, da v regiji ni nevarnosti oboroženega spopada zaradi begunske krize.

Srbski premier Aleksandar Vučić Foto: Wikipedia
Srbski premier Aleksandar Vučić Foto: Wikipedia

SARAJEVO > V komentarju opozorila nemške kanclerke Angele Merkel o možnosti izbruha vojn na Balkanu, če bi Nemčija zaprla meje za begunce, je Zvizdić na skupni novinarski konferenci z Vučićem po seji vlad dejal, da se strinjata, da bi zapiranje evropskih meja lahko vplivalo na razmere v regiji in povečanje napetosti. Prepričana pa sta, da bodo države v regiji storile vse, da se vojna na Balkanu ne bo več nikoli ponovila in da se nobena država ne pripravlja na oborožene spopade.

Vučić opozorilo Merklove razume kot dobronamerno

Vučić je dejal, da opozorilo Merklove razume kot dobronamerno, kot izraz želje, da se kaj takega ne bi zgodilo. Potrdil je, da politične razmere na Balkanu niso rožnate, da pa Srbija zaradi beguncev ni v paniki, niti "ne jamra kot nekatere države", in da bo storila, kar je potrebno, da se to ne bi zgodilo.

Glede načrtovanega nakupa orožja pa je Vučić, ne da bi omenil Hrvaško, dejal, da gre za rezultat odločitve o nabavi lansirnih ramp za balistične rakete. Zagotovil je, da ne načrtujejo nakupa ofenzivnega orožja. "Ne nameravamo nikogar napasti, samo želimo zaščititi državljane Srbije," je dejal.

Državi sta ob obisku podpisali štiri protokole, ki naj bi prispevali k boljšemu sodelovanja pri iskanju pogrešanih oseb med vojno, na področju vojaške industrije ter izvoza in uvoza oborožitve in vojaške opreme, sodelovanja na področju telekomunikacij, zaščite okolja ter ohranitve mostu v Višegradu kot dela skupne kulturne dediščine.

Zvizdić je podpis protokolov označil za odraz skupnih teženj po krepitvi in razširitvi dobrososedskega in s tem tudi regionalnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu.

Napovedal je, da bodo kmalu sledili pogovori o konkretnih projektih, kot je gradnja nove železniške proge med Beogradom in Sarajevom, ki bi prispevala k večji menjavi blaga in kapitala.

"BiH in Srbija sta ena drugi med najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami," je izpostavil in dodal, da je simbolika regionalnega sodelovanja pri tem zelo pomembna ter da sta državi s skupno sejo vlad postavili dialog na prvo mesto.

Vučić: BiH je pomembna partnerka Srbije

Vučić je skupno sejo vlad ocenil kot odlično in pomembno, saj do nje prihaja 25 let po začetku prvih spopadov na območju nekdanje Jugoslavije.

BiH je izpostavil kot pomembno partnerko Srbije in dodal, da je cilj vlade, da bo v petih letih postala njena prva trgovinska partnerka. Gledamo v prihodnost in našim državljanom pošiljamo sporočilo razumevanja in dialoga, je dejal.

Spomnil je, da sta državi lani trgovinsko menjavo povečali za deset odstotkov in da se ta trend nadaljuje ter da vse več investitorjev želi vlagati v obe državi. Da bi se to nadaljevalo, je ključno ohraniti mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu, ki je lahko motor Evrope, je dejal.

Potem, ko je bil to njegov prvi obisk v BiH od julijskega incidenta v Potočarih na spominski slovesnosti ob 20. obletnici genocida nad Bošnjaki v Srebrenici, je dodal, da se je Sarajevu počutil kot doma.

Napovedal je nadaljevanje dobrega sodelovanja s srbsko entiteto v BiH, Republiko srbsko, pa tudi polnega spoštovanja ozemeljske celovitosti BiH. Zagotovil je, da bodo še naprej gradili dobre odnose z BiH, saj je ključ za napredek Balkana predvsem v dobrih odnosih med Srbi, Bošnjaki in Hrvati.

Potrdil je še, da se bo prihodnji teden udeležil investicijske konference v Srebrenici, kjer bo v imenu Srbije ponudil projekte in denar.

Zvizdić je še napovedal, da v želji po napredovanju odnosov in reševanju odprtih vprašanj načrtujejo nove skupne seje vlad s Srbijo, pa tudi s Črno goro in Hrvaško.

STA


Najbolj brano