Bernie Sanders razglaša kandidaturo za predsednika ZDA

Neodvisni zvezni senator iz Vermonta Bernard Sanders bo danes uradno naznanil, da se bo potegoval za osvojitev predsedniške nominacije na listi demokratske stranke, s čimer postaja prvi uradni protikandidat Hillary Clinton v tekmi za Belo hišo leta 2016.

Bernard Sanders   napoveduje, da si bo prizadeval za višje 
davke najbogatejših in velikih korporacij, za zastonj šolanje 
na javnih univerzah, za večje regulacije Wall Streeta in bank 
ter bo nasprotoval prostotrgovinskim sporazumom, ki ne 
bodo ščitili pravic delavcev. Foto: Wikipedia
Bernard Sanders napoveduje, da si bo prizadeval za višje davke najbogatejših in velikih korporacij, za zastonj šolanje na javnih univerzah, za večje regulacije Wall Streeta in bank ter bo nasprotoval prostotrgovinskim sporazumom, ki ne bodo ščitili pravic delavcev. Foto: Wikipedia

NEW YORK > 73-letni Bernard Sanders se ima za socialista in trdi, da so njegovi politični pogledi podobni pogledom velike večine Američanov. V pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP je dan pred najavo kandidature dejal, da ga ne bi smeli podcenjevati, ker je na volitvah premagoval tako republikance kot tudi demokrate in precej bogatejše kandidate.

“Pravila igre v naši ekonomiji so prirejena za bogate in mogočne. Srednji razred je v zadnjih 40 letih skoraj izginil, povprečna oseba pa mora delati dlje časa za manj denarja. Po drugi strani je premoženje najbogatejših naraslo do obscene stopnje. Naša država ne bi smela biti v rokah peščice milijarderjev,” je med drugim dejal Sanders.

Napoveduje višje davke najbogatejših in velikih korporacij

Nekdanji župan Burlingtona, ki je bil 16 let član zveznega predstavniškega doma, od leta 2006 pa senator, napoveduje, da si bo prizadeval za višje davke najbogatejših in velikih korporacij, za zastonj šolanje na javnih univerzah, za večje regulacije Wall Streeta in bank ter bo nasprotoval prostotrgovinskim sporazumom, ki ne bodo ščitili pravic delavcev.

Hillary Clinton spoštuje in mu je všeč, vendar imata različne politične poglede, na primer do zunanje politike. Sam je nasprotoval vojni proti Iraku, Clintonova pa je vojno podprla. Ta argument je bil morda najpomembnejši leta 2008 za zmago Baracka Obame proti Clintonovi, sedaj pa je že malce izpet.

Za zmanjšanje vpliva denarja v politiki

Ni pa izpeta njegova želja po zmanjšanju vpliva denarja v politiki, kar bo posebej poudarjal, še posebej v luči tekme proti kandidatki, ki računa, da bo za kampanjo zbrala približno milijardo dolarjev. Sanders bo Clintonovo poskušal potisniti malce levo od sredine, veliko možnosti za zmago pa mu analitiki trenutno ne pripisujejo.

Za Sandersom bodo v tekmo za demokratsko nominacijo kmalu vstopili še nekdanji guverner Marylanda Martin O'Malley, nekdanji senator iz Virginije Jim Webb ter nekdanji republikanec in guverner Rhode Islanda Lincoln Chafee.

STA


Najbolj brano