Berlusconi za predsednika države predlaga Amata

Bivši italijanski premier, medijski mogotec Silvio Berlusconi je danes dvakratnega italijanskega premiera Giuliana Amata označil za idealnega kandidata za novega italijanskega predsednika.

Bivši italijanski premier  Silvio Berlusconi  za novega italijanskega predsednika predlaga Giuliana Amata  Foto: Francois Lenoir
Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi za novega italijanskega predsednika predlaga Giuliana Amata  Foto: Francois Lenoir

RIM > Gre za prvi neposredni predlog v tekmi za naslednika sedanjega predsednika, 89-letnega Giorgia Napolitana.

Vprašanje Napolitanovega naslednika bo po napovedih poznavalcev zaznamovalo notranjepolitično dogajanje v Italiji v prihodnjih nekaj mesecih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Silvio Berlusconi je danes še menil, da bi morali kandidata za predsednika izbrati skupaj tako njegova opozicijska, konservativna Naprej Italiji kot levosredinska vladajoča Demokratska stranka premierja Mattea Renzija.

Kot je še dejal bivši italijanski premier, bi bil primeren kandidat tudi sedanji prvi mož Evropske centralne banke Mario Draghi, ki pa je po Berlusconijevih besedah že sporočil, da ni na voljo.

Napolitano je predsednik Italija od 2006 in je že dal vedeti, da se namerava upokojiti. Po pričakovanjih bi lahko svojo odločitev javno obelodanil 31. decembra, ko ima italijanski predsednik tradicionalni nagovor narodu.

Levosredinski 74-letni Giuliano Amato velja za veterana italijanske politike in za zmerneža. Italijansko vlado je vodil med letoma 1992-1993 ter 2000-2001, večkrat je bil tudi minister, trenutno pa je ustavni sodnik.

Italijanskega predsednika izbira parlament. Predsednik ima predvsem protokolarno vlogo, se je pa vpliv predsednika v zadnjih desetletjih, kar zadeva državno politiko, povečal.

STA


Najbolj brano