Berlusconi nakazal morebitni umik iz politike

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, ki se že več mesecev sooča s političnim zatonom, je na predvolilnem dogodku pred regionalnimi volitvami prihodnji teden nakazal, da bi se lahko umaknil iz politike. Hkrati je napovedal, da bo ustanovil novo gibanje, katerega vodstvo naj bi zaupal neki drugi osebi.

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je na predvolilnem dogodku pred regionalnimi volitvami prihodnji teden 
nakazal, da bi se lahko umaknil iz politike. Foto: STA
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je na predvolilnem dogodku pred regionalnimi volitvami prihodnji teden nakazal, da bi se lahko umaknil iz politike. Foto: STA

RIM > Kdo naj bi bila ta oseba, ki bi prevzela politično dediščino Silvia Berlusconija, po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, še ni znano. “Obstaja oseba ali dve, ki bi lahko prevzeli moje mesto,” je dejal 78-letni Berlusconi. Hkrati je dal vedeti, da se iz politike ne namerava umakniti v celoti. “Še vedno čutim dolžnost, da državi kot državnik in podjetnik dam na voljo svoje izkušnje,” je dejal.

Berlusconijeva Naprej Italija, ki je v globoki krizi, naj bi na regionalnih volitvah 31. maja po napovedih doživela hud poraz. Naprej Italija je po številnih Berlusconijevih sodnih procesih na lanskoletnih volitvah v Evropski parlament dosegla rekordno nizko podporo 16 odstotkov. Na občinskih volitvah 11. maja v Trentu, na Južnem Tirolskem in dolini Aoste stranka v skoraj vseh občinah, kjer so bile volitve, ni presegla volilnega praga petih odstotkov podpore.

Regionalne volitve 31. maja veljajo za odločilen test tako za Berlusconija kot predsednika italijanske vlade Mattea Renzija.

V primeru, da Naprej Italija ne bo presegla volilnega praga osmih odstotkov, ji po oceni političnih opazovalcev grozi popoln razpad. Vladajoča levosredinska koalicija pa naj bi na volitvah dobila jasen signal glede svoje podpore. Vladajoča koalicija je zdaj na oblasti v petih od sedmih dežel, v katerih bodo potekale volitve. V več kot tisoč občinah bodo prihodnjo nedeljo tudi občinske volitve.

STA


Najbolj brano