Benetke razmišljajo o omejitvi turistov na Markovem trgu

Benetke napovedujejo zmanjšanje števila turistov na svojih znamenitih delih mesta, kot je denimo na trgu svetega Marka. "Želimo zmanjšati pritiske na nekatera območja v zgodovinskem centru," je dejal župan Luigi Brugnaro.

Benetke napovedujejo zmanjšanje števila turistov na svojih 
znamenitih delih mesta, kot je denimo na trgu svetega 
Marka. Foto: Tino Mamić
Benetke napovedujejo zmanjšanje števila turistov na svojih znamenitih delih mesta, kot je denimo na trgu svetega Marka. Foto: Tino Mamić

BENETKE > V Benetkah tako razmišljajo o vpeljavi posebnega sistema rezervacije, a pred tem bodo naročili izvedbo študije.

Tako bi imeli domačini, dnevni vozači in hotelski gostje pod posebnimi pogoji neomejen dostop, medtem ko naj bi dnevni turisti obisk rezervirali vnaprej. Na tak način bodo lahko v mestu omejili število ljudi. Zaenkrat ni znano, ali naj bi bil vstop po novem plačljiv.

Po Brugnarovih načrtih bodo imeli Benečani pri vstopu prednost. "Moj cilj je Benetke narediti malce bolj normalne." Vsakdanje življenje je treba vrniti v mesto, je menil.

Po njegovih podatkih Benetke vsako leto obišče okoli 20 milijonov obiskovalcev. Število registriranih obiskovalcev, ki tudi prenočijo, je precej manjše.

O omejitvi turistov medtem razmišljajo tudi na Balearskih otokih v Španiji. Predvsem v poletnih mesecih so kapacitete španskega otočja popolnoma izčrpane.

STA


Najbolj brano