Belgijsko tožilstvo potrdilo aretacijo enega ključnih osumljencev za napade v Parizu

Belgijsko tožilstvo je v petek zvečer potrdilo, da so v petek v Bruslju prijeli enega ključnih osumljencev za novembrske teroristične napade v Parizu Mohameda Abrinija.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Ni še jasno, ali gre tudi za “moškega s klobukom” iz bruseljskih napadov. V policijskih akcijah so prijeli še štiri druge osumljence, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Abrinija so prijeli v bruseljski četrti Anderlecht s še dvema osumljencema, je povedal tiskovni predstavnik zveznega tožilca na novinarski konferenci.

Mohameda Abrinija, ki je Belgijec maroškega izvora, so videli dva dni pred pariškimi napadi na bencinski črpalki severno od Pariza z drugim glavnim osumljencem Salahom Abdeslamom, ki je vozil avtomobile, ki so jih teroristi IS uporabili v napadih 13. novembra v Parizu in so zahtevali 130 življenj. Abdeslama so nato prijeli 18. marca v Bruslju.

Tiskovni predstavnik je ob tem poudaril, da še preiskujejo, ali je Abrini tretji napadalec z bruseljskega letališča na dan terorističnih napadov 22. marca, ki je dobil vzdevek “moški s klobukom” zaradi fotografije s posnetka nadzorne kamere, na kateri ima na glavi pokrivalo.

Ob njem so v petek prijeli še dva osumljenca. Glede enega od njih, Osame K., sedaj ugotavljajo, ali je bil druga oseba, ki je bila prisotna v času terorističnega napada na postaji bruseljske podzemne železnice Maalbeek, saj so ga videli v družbi s Khalidom El Bakraouijem, malo preden se je ta nato na postaji razstrelil.

Še en dokaz o povezavah terorističnih celic, ki so izvedle napade v Parizu in Bruslju, ki je zahteval 32 življenj, pa je to, da je Abdeslam najel avtomobil, s katerim se je Osama K. iz nemškega Ulma oktobra peljal v Belgijo, je še povedal tiskovni predstavnik zveznega tožilca.

Tožilstvo je v petek zvečer sporočilo, da je policija v petkovi operaciji v povezavi s terorističnimi napadi v Parizu in Bruslju prijela skupno pet osumljencev. Danes je potrdilo poročanje flamske televizije VRT, da so prijeli še enega osumljenca, torej šestega. Drugih podrobnosti niso povedli.

Televizija VRT je pred tem poročala, da gre za prebivalca Bruslja, ki je bil obsojen na sojenju manjši islamistični skupini Sharia4Belgium v mestu Anvers na severu države.

Preiskava se medtem nadaljuje. Po poročanju belgijske javne televizije RTBF v bruseljski četrti Etterbeek danes poteka obsežna policijska protiteroristična operacija, katere tarča je neko skladišče. Fotograf AFP je s kraja dogodka poročal, da se zdi, da je operacija končana, potem ko so na območje prišli številni policisti. Nekaj ljudi se ni smelo vrniti na svoje domove v tej večinoma stanovanjski četrti, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano