Belgijski parlament za Palestino kot neodvisno države

Belgijski parlament je v četrtek zvečer sprejel resolucijo, s katero poziva k priznanju Palestine kot neodvisne države. Belgija se je tako pridružila vse večjemu številu evropskih držav, ki so Palestino že priznale ali pa so k tej potezi pozvale.

Priznanje Palestine kot neodvisne države so simbolično podprli že parlamenti Velike Britanije, Španije, Francije, Irske in Portugalske.
Priznanje Palestine kot neodvisne države so simbolično podprli že parlamenti Velike Britanije, Španije, Francije, Irske in Portugalske. 

BRUSELJ > Resolucija, ki so jo predložili liberalci belgijskega premierja Charlesa Michela in še tri druge koalicijske partnerice, belgijsko vlado poziva, naj “ob najprimernejšem trenutku” prizna Palestino, poroča belgijska tiskovna agencija Belga.

V resoluciji piše, da mora vlada pri odločitvi upoštevati morebiten učinek priznanja na mirovna pogajanja med Izraelom in Palestino, voditi pa jo morajo tudi posvetovanja znotraj Evropske unije o tej zadevi, prav tako pa preučitev možnosti vzpostavitve palestinske vlade za celotno palestinsko ozemlje.

Priznanje Palestine kot neodvisne države so simbolično podprli že parlamenti Velike Britanije, Španije, Francije, Irske in Portugalske. Švedska je šla korak dlje in je državo priznala. Državnost je decembra lani podprl tudi Evropski parlament. Doslej je suverenost palestinskih ozemelj priznalo že 135 držav.

STA


Najbolj brano