Belgijska policija v racijah aretirala 16 terorističnih osumljencev

Belgijski policisti so v 19 racijah po prestolnici v nedeljo pozno zvečer aretirali 16 oseb, v predelu Molenbeek pa je policija odprla ogenj na avtomobil in ranila osumljenca. Tiskovni predstavnik zveznega tožilstva Eric Van Der Sypt je povedal, da glavnega osumljenca niso ujeli, Bruselj pa ostaja na najvišji stopnji nevarnosti napadov.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Podrobnosti o aretiranih še niso znane, Eric Van Der Sypt pa je po poročanju tiskovne agencije AFP novinarje že ponoči obvestil, da med njimi ni Salaha Abdesalama, brata enega od samomorilskih napadalcev na Pariz pred tednom dni.

Abdesalama policija išče vse od terorističnih napadov na Parizu, ki so zahtevali 130 življenj, 352 ljudi pa je bilo ranjenih.

Med racijami v prestolnici in v kraju Charleroi, kjer je mednarodno letališče, policija ni odkrila orožja ali eksploziva. Policisti so v Molenbeeku streljali na avtomobil z osumljencem, ki je zapeljal proti njim in ga ranili. Policist je dvakrat ustrelil proti vozilu in pri tem ranil voznika, ki so ga nato aretirali.

Preiskave so potekale tudi v bruseljskih predmestjih Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Woluwe-Saint-Lambert in Forest.

Belgijski notranji minister Jan Jambon je danes zjutraj sporočil, da operacije še ni konec in da še naprej iščejo osumljence. Po njegovih besedah je teroristična grožnja še zmeraj visoka. Prebivalce Bruslja je pozval, naj ne bodo panični, in poudaril, da se mora gospodarsko in socialno življenje nadaljevati.

Oblasti so za Bruselj najvišjo, četrto stopnjo nevarnosti razglasile v soboto in takšno stanje se nadaljuje tudi danes. Zaprti so vrtci, šole in univerze, v mestu prav tako ne obratuje podzemna železnice, odpovedali so športne dogodke in sejme. Od javnega prometa obratujejo tramvaji in avtobusi.

Policija in vojska okrepljeno varujeta sredstva javnega prometa in druga območja. Mesto, ki gosti sedeža EU in zveze Nato, naj bi danes nadaljevalo z normalnim delom, kolikor je to v danih razmerah mogoče. Institucije EU so odprte, a veljajo poostreni varnostni ukrepi. Večji dogodki, kot je srečanje evroskupine, bodo potekali kot načrtovano, manjše so odpovedali.

Ali bo najvišja stopnja nevarnosti v Bruslju obstala, bodo odločili popoldne na kriznem sestanku med vlado, svetom za nacionalno varnost, policijo in varnostnimi oblastmi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano