Belgijska policija prejela opozorila o morebitnih terorističnih napadih v Evropi

Belgijska policija je bila obveščena, da so se pred približno tednom in pol borci skrajne skupine Islamska država (IS) iz Sirije odpravili proti Belgiji in Franciji, kjer naj bi izvedli teroristične napade, danes poročajo belgijski mediji. Oblasti ocenjujejo, da tovrstne informacije ne vplivajo na trenutno stopnjo teroristične ogroženosti.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

BRUSELJ > "Borci so se pred približno tednom in pol brez potnih listov iz Sirije preko Turčije in Grčije s čolni odpravili proti Evropi," je bilo zapisano v opozorilu, ki so jih v minulih dneh prejele različne policijske službe v Belgiji. Opozorilo je objavil belgijski časnik La Derniere-Heure.

"Posamezniki so se razdelili v dve skupini, eno za Belgijo in drugo za Francijo, kjer naj bi v dvojicah izvedli teroristične napade. Po doslej zbranih informacijah so bile osebe že oborožene, dejanja pa bi lahko izvedli v kratkem," je še pisalo v opozorilu.

Iz belgijske službe za ocenjevanje terorističnih groženj (Ocam) pa so sporočili, da se informacije v medijih pojavljajo brez konteksta. "Kot takšne neposredno ne vplivajo na trenutno stopnjo ogroženosti," so zapisali.

Za oceno stopnje teroristične ogroženosti je treba številne informacije, ki jih je Ocam prejel, "analizirati in jih dati v kontekst", so še sporočili. Stopnja ogroženosti v Belgiji tako ostaja druga najvišja, kar pomeni, da je napad možen in verjeten.

Belgijske in francoske varnostne službe se bojijo, da bi lahko džihadisti izkoristili evropsko prvenstvo v nogometu, ki bo v Franciji potekalo do 10. julija.

V pariškem predmestju Magnanville je 25-letni Larrossi Abballa v noči na ponedeljek z nožem ubil policista in njegovo ženo. Pred napadom, ki so ga oblasti označile za teroristično dejanje, je objavil posnetek, v katerem je dejal, da bo evropsko prvenstvo spremenil v "pokopališče". Policisti so napadalca, ki je bil član IS, ubili, v torek popoldan pa so aretirali tri ljudi, ki bi bili lahko povezani z napadom.

STA


Najbolj brano