Belgija je glavnega osumljenca za napade v Parizu Abdeslama izročila Franciji

Belgija je Franciji izročila glavnega osumljenca za krvave teroristične napade v Parizu novembra lani, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdilo belgijsko tožilstvo.

Belgija je glavnega osumljenca za napade v Parizu Salaha 
Abdeslama izročila Franciji.
Belgija je glavnega osumljenca za napade v Parizu Salaha Abdeslama izročila Franciji. 

BRUSELJ > Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da so Salaha Abdeslama Franciji izročili danes zjutraj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izročitev je potekala v skladu z evropskim nalogom za aretacijo, ki ga je 19. marca, po Abdeslamovi aretaciji v Belgiji, izdala Francija. Pariški tožilec Francois Molins je sporočil, da so Abdeslama francoske oblasti uradno aretirale, ko je danes ob 9.05 stopil na francosko ozemlje. Še danes naj bi ga privedli pred preiskovalnega sodnika, tožilstvo pa bo zahtevalo začasni pripor, je v sporočilu zapisal Molins.

Francoski pravosodni minister Jean-Jacques Urvoas je sporočil, da bodo Abdeslama zaprli v strogo varovan center za pridržanje blizu Pariza. Abdeslam je medtem že najel francoskega odvetnika Franka Berona.

Abdeslamov belgijski odvetnik Sven Mary pa v danes objavljenem intervjuju za francoski časnik Liberation ni imel veliko lepih besed za svojega klienta. Abdeslama je označil za “majhnega kretena iz Molenbeeka”, ki je bolj sledilec kot voditelj. “Ima inteligenco praznega pepelnika,” je bil oster Mary in Abdeslama označil za popoln primer generacije, ki misli, da živi v videoigri. “Vprašal sem ga, ali je prebral Koran. Odvrnil je, da je na spletu prebral njegove interpretacije,” je povedal odvetnik.

Po domnevah preiskovalcev je Abdeslam zadnji preživeli član teroristične celice, ki je v francoski prestolnici 13. novembra lani v usklajenih napadih pobila 130 ljudi. Abdeslam je belgijskim oblastem priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu, kjer se je nameraval razstreliti pri stadionu Stade de France, a si je premislil.

Po pariških napadih je Abdeslamu uspelo pobegniti v Belgijo, pred roko pravice pa se je skrival kar štiri mesece. Nato so ga sredi marca v policijski akciji v bruseljski četrti Molenbeek le uspeli aretirati.

STA


Najbolj brano