Bela voditeljica temnopolte organizacije lagala o svojem rasnem izvoru

Predsednica lokalnega poglavja največje organizacije temnopoltih v ZDA NAACP Rachel Dolezal iz mesta Spokane v državi Washington je danes podala odstopno izjavo in še vedno zavrača pojasnila o tem, zakaj je več let lagala o svojem rasnem izvoru in je v resnici belka češko-nemških korenin.

Njen primer je prišel v javnost, ko sta starša Lawrence in 
Ruthanne iz Montane sporočila, da ne vesta, zakaj se hčeri 
zdi potrebno predstavljati kot črnka.
Njen primer je prišel v javnost, ko sta starša Lawrence in Ruthanne iz Montane sporočila, da ne vesta, zakaj se hčeri zdi potrebno predstavljati kot črnka. 

NEW YORK > Njen primer je prišel v javnost, ko sta starša Lawrence in Ruthanne iz Montane sporočila, da ne vesta, zakaj se hčeri zdi potrebno predstavljati kot črnka. Z njo sicer že več let nista imela stika, sta pa jo opazila v medijih, ko se je pritoževala, da ji grozijo, ker je temnopolta.

Starša sta medijem tudi pokazala rojstni list. Prav tako pogled na njeno fotografijo z ničemer ne namiguje, da bi bila kaj drugega kot evropskega rodu. Kljub temu se je v NAACP prijavila kot otrok mešanega zakona.

Starša, ki sta posvojila tri črne otroke, sta tudi pojasnila, da se je Rachel vedno rada družila s pripadniki drugih ras. Pravita tudi, da se je hči verjetno oddaljila in prekinila stike, ker ni hotela, da jo izdata. Njen posvojeni brat Ezra Dolezal je dejal, da ga je sestra pred leti prosila, naj potrdi njen mešan rasni izvor in ne pove resnice.

Regionalni predsednik NAACP Gerald Hankerson je v odzivu dejal, da ne vidi nobene težave, da je Dolezalova belka in kot taka na vodilnem položaju njihove organizacije, ki je predvsem organizacija za zaščito državljanskih pravic vseh in sprejema ljudi vseh rasnih korenin. Menil je še, da gre za vprašanje, ki ga mora Dolezalova razčistiti s svojima staršema, s pravnega vidika pa ni nobenih težav. Uvodoma, ko je zgodba izbruhnila, so govorili o etnični ali kazenski preiskavi, vendar iz tega ne bo nič.

Primer Dolezalove je pri Američanih sprožil zanimive razprave o rasah. Če je kdo skozi zgodovino kdaj lagal o rasnem izvoru zaradi lažjega življenja, je to običajno šlo v obratno smer.

STA


Najbolj brano