Bela hiša sporočila Izraelu, da nove gradnje ne pomagajo pri iskanju miru

Predsednik ZDA je v četrtek zvečer znova presenetil, tokrat svojega zaveznika izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, saj je Bela hiša opozorila Izrael, da dodatne judovske naselbine na Zahodnem bregu morda ne bodo pomagale do miru med Izraelci in Palestinci.

Predsednik ZDA je v četrtek zvečer znova presenetil, tokrat 
svojega zaveznika izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, saj je Bela hiša opozorila Izrael, da dodatne 
judovske naselbine na Zahodnem bregu morda ne bodo 
pomagale do miru med Izraelci in Palestinci. Foto: Wikipedia/Zach Rudisin
Predsednik ZDA je v četrtek zvečer znova presenetil, tokrat svojega zaveznika izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, saj je Bela hiša opozorila Izrael, da dodatne judovske naselbine na Zahodnem bregu morda ne bodo pomagale do miru med Izraelci in Palestinci. Foto: Wikipedia/Zach Rudisin

WASHINGTON > Prejšnji predsednik Barack Obama se je z Benjaminom Netanjahujem nenehno bodel zaradi naselbin in ob koncu mandata naročil svojim diplomatom v Varnostnem svetu ZN, naj se vzdržijo resolucije, ki jih je označila za neskladne z mednarodnim pravom in tako neveljavne. Za Palestince je bilo nadaljevanje judovskih gradenj osnovna ovira za nadaljevanje mirovnega procesa, saj so praktično prejudicirale razdelitev ozemlja v primeru uspešne rešitve dveh držav.

“Ameriška želja za mir med Izraelci in Palestinci se zadnjih 50 let ni spremenila”

Donald Trump je vzdržani glas ZDA v Varnostnem svetu ostro obsodil in ZN zagrozil, da prihajajo novi časi, čeprav so za resolucijo glasovale države in ne svetovna organizacija. Netanjahu je potem dobil krila in njegova vlada je doslej že dvakrat potrdila nove gradnje. Pohvalil se je, da bo njegova vlada ustanovila prvo novo judovsko naselbino na Zahodnem bregu po več kot 20 letih.

“Ameriška želja za mir med Izraelci in Palestinci se zadnjih 50 let ni spremenila. Čeprav ne verjamemo, da so naselbine ovira za mir, pa menimo, da gradnja novih ali širitev obstoječih morda ne bo pomagala do tega cilja. Predsednik je večkrat povedal, da upa na mir na celotnem Bližnjem vzhodu. Naša administracija glede naselbin še ni sprejela uradnega stališča in se veseli nadaljnjih pogovorov, vključno s premierjem Netanjahujem, ko bo kmalu obiskal Washington,” je sporočila Bela hiša.

Hladna prha za Netanjahuja

Na prvi pogled blago sporočilo, ki pa je vseeno nepričakovana hladna prha za Netanjahuja, ki niti ne bo prvi voditelj iz regije, s katerim se je srečal Trump. Bela hiša je najprej predvidela le srečanje med jordanskim kraljem Abdulahom, ki se mudi v Washingtonu, in podpredsednikom Mikom Pencom. V četrtek zjutraj pa sta se srečala še Trump in Abdulah, kar bi bilo le rokovanje mimogrede, če Bela hiša o tem ne bi izdala posebnega sporočila za javnost.

Na Zahodnem bregu je danes že približno 400.000 Izraelcev, približno 200.000 pa v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ga želijo Palestinci za prestolnico svoje države. Na Zahodnem bregu je tudi približno 100 naselbin, ki so bile zgrajene brez dovoljenja, a z neuradno podporo izraelske vlade. Vrhovno sodišče Izraela je ukazalo rušitev ene od naselbin Amona, ki je postavljena na zasebnem palestinskem zemljišču. Vlada ga ruši od hudem odporu naseljencev.

STA


Najbolj brano