Begunski otroci iz Sirije v Turčiji delajo oblačila za Zahod

Begunski otroci iz Sirije v Turčiji ilegalno delajo v proizvodnji oblačil za več zahodnih znamk, kot so Marks & Spencer, Asos, Zara in Mango, so ugotovili preiskovalni novinarji britanskega BBC.

Fotografija je simbolična. Foto: Alenka Penjak
Fotografija je simbolična. Foto: Alenka Penjak

LONDON > Lastniki vseh blagovnih znamk so v odzivu poudarili, da nadzorujejo svojo oskrbovalno verigo in ne dovoljujejo izkoriščanja beguncev ali otrok.

Britanski novinarji so odkrili, da v eni od glavnih tovarn Marks & Spencerja v Turčiji dela najmanj sedem sirskih begunskih otrok, ki zaslužijo na uro malo manj kot en britanski funt (1,12 evra), kar je precej manj, kot znaša minimalna plača v Turčiji. Najmlajši je bil star 15 let in je več kot 12 ur likal oblačila. Zaposlil jih je posrednik, ki jim dohodek izplačuje v gotovini na ulici. Eden od beguncev je povedal, da z njimi v tovarni slabo ravnajo.

Tiskovni predstavnik podjetja Marks & Spencer je ugotovitve novinarje označil za “izredno resne” in nesprejemljive, vsem Sircem, ki delajo v tovarni, pa ponudil zakonito zaposlitev za nedoločen čas.

V Turčijo so se zatekli skoraj trije milijoni beguncev iz sosednje Sirije. Nevladne organizacije že dlje časa opozarjajo, da so begunci v Turčiji pogosto tarča izkoriščanja.

V eni od zakotnih krojaških delavnic v Istanbulu so novinarji našli več sirskih otrok ter vzorec oblačil spletne trgovine Asos. Ta je poudarila, da ne gre za uradno tovarno, zatem pa je uvedla pregled ter tam odkrila enajst odraslih Sircev in tri sirske otroke, ki so delali v obratu. Iz Asosa so še poročili, da bodo otroke finančno podprli, da se bodo lahko vrnili v šolo, odraslim pa bodo nakazovali plačo, dokler ne bodo našli zakonite zaposlitve.

V okviru preiskave so odkrili tudi sirske begunce, ki so z nevarnimi kemikalijami in večinoma brez zaščitne opreme barvali džins za španski blagovni znamki Mango in Zara. Mango je sporočil, da gre za pogodbenega izvajalca, za katerega niso vedeli, da pa med inšpekcijo v tovarni niso našli sirskih beguncev ali odkrili neustreznih delovnih pogojev. Iz lastnice znamke Zara, koncerna Inditex, pa so sporočili, da so med inšpekcijo junija odkrili več pomanjkljivosti in tovarni dali čas do decembra, da jih odpravi, še poroča BBC.

STA


Najbolj brano