V Avstriji pričakujejo do 10.000 beguncev

V Avstriji pričakujejo, da bi lahko v okviru trenutnega vala beguncev iz Madžarske k njim prišlo do 10.000 ljudi. Približno 4000 jih je že na avstrijskih tleh, je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Madžarska sicer sporoča, da dodatnih avtobusnih prevozov ne načrtuje.

Budimpešta Foto: Wikipedia
Budimpešta Foto: Wikipedia

DUNAJ > Madžarska je begunce, ki so se v petek pretežno iz Budimpešte peš odpravili proti meji z Avstrijo, ponoči tja začela voziti z avtobusi. Tako Avstrija kot Nemčija sta namreč pristali, da sprejmeta nekaj tisoč beguncev, ki so več dni na Madžarskem čakali na možnost za pot v ti državi.

Po zadnjih podatkih je Avstrijo doseglo že približno 4000 beguncev. Ti sicer z meje pot nadaljujejo proti Dunaju ali Salzburgu, od koder imajo možnost potovati tudi naprej v Nemčijo. Na Dunaj je tako med drugim z meje že prispel poseben vlak s 400 begunci, na postaji Westbahnhof so se jim že pridružili tudi begunci s približno 20 avtobusov. V kratkem tudi v Salzburgu pričakujejo prvi vlak.

Avstrijska policija je na svoje madžarske kolege glede ravnanja sicer usmerila nekaj kritike, češ da pri prevozu migrantov niso pokazali pripravljenosti na sodelovanje. Avstrija jih je namreč zaprosila, da dovolijo svojim avtobusom iz obmejnega kraja Hegyeshalom potnike prepeljati prek meje v avstrijski Nickelsdorf, kjer so nanje čakali vlaki in avtobusi, a je madžarska stran to zavrnila. Zaradi tega so morali tisoči beguncev čez mejo peš, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Madžarska je medtem sporočila, da ne načrtuje dodatnih avtobusnih prevozov s postaje Keleti v Budimpešti na avstrijsko mejo. S petkovo odločitvijo, da jih tja prepeljejo z avtobusi, so se želeli izogniti izrednim razmeram, je na novinarski konferenci danes dejal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

“To je bila enkratna odločitev. Na mejo ne bomo niti s postaje Keleti niti iz sprejemnih centrov prepeljali nobenega migranta več,” je dejal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI. Kot je dejal, so razmere v Budimpešti v zadnjih dneh postale nevzdržne, begunci pa vse manj pripravljeni na sodelovanje in bolj agresivni.

Iz države sicer tudi danes poročajo o beguncih, ki so se iz sprejemnih centrov peš napotili bodisi proti Avstriji bodisi proti Budimpešti.

STA


Najbolj brano