Begunce s posebnega vlaka izkrcali blizu madžarskega azilnega centra

Posebni vlak z 200 do 300 begunci, ki je dopoldne odpeljal z železniške postaje v Budimpešti, se je v kraju Bicske približno 40 kilometrov zahodno od madžarske prestolnice ustavil blizu azilnega centra. Tam so se potniki pod nadzorom policije izkrcali z vlaka in jih vkrcali na avtobuse, ki naj bi jih peljali v azilni center.



Na Madžarsko je samo avgusta pripotovalo 50.000 migrantov, večinoma iz Sirije, Iraka in Afganistana. Večina jih želi 
pot nadaljevati v Nemčijo. Foto: Wikipedia
Na Madžarsko je samo avgusta pripotovalo 50.000 migrantov, večinoma iz Sirije, Iraka in Afganistana. Večina jih želi pot nadaljevati v Nemčijo. Foto: Wikipedia

BUDIMPEŠTA > Med praznjenjem vlaka so obupani begunci tolkli po oknih in vzklikali: “Ne v taborišče, ne v taborišče”. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, da se večje število migrantov ni želelo izkrcati z vlaka in vkrcati na avtobus.

Skupina od 60 do 80 beguncev stoji ali sedi pred vlakom, neznano število pa jih je ostalo na njem. Madžarski mediji so poročali, da so se moški, ženska in otrok v znak protesta ulegli na tire. Številni so vzklikali “Nemčija, Nemčija!” in nosili napise “Na pomoč!”.

Sredi kaotičnih razmer je policija ukazala novinarjem, da morajo oditi z železniške postaje, ki jo je razglasila za “operativno območje”. Prvi mož madžarske policije Karoly Papp je povedal, da lahko novinarji počakajo pred postajo, ne smejo pa noter, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Tuje tiskovne agencije so sicer sprva poročale, da je posebni vlak z begunci namenjen proti Sopronu ob meji z Avstrijo.

Kot poroča AFP, je s postaje Keleti v Budimpešti odpeljal še en vlak z okoli sto begunci, ki naj bi bil namenjen v Gjur blizu meje s Slovaško. Z begunci naj bi bilo na vlaku tudi več deset pripadnikov posebnih enot policije.

Enega od vlakov z begunci iz Budimpešte glede na obvestilo avstrijskih železnic nocoj pričakujejo tudi v avstrijskem Gradcu. Kot poroča APA, prihod vlaka z begunci v Gradec ni zagotovljen, je pa zelo verjeten. Šlo naj bi za redni vlak, ki iz madžarske prestolnice odpelje ob 16. uri. V Gradec naj bi prispel okoli 22. ure.

Agencija pri tem ne navaja, za kateri vlak naj bi šlo. Ni znano, koliko beguncev naj bi bilo na vlaku, govori se o več sto ljudeh, poroča APA. V Gradcu so sicer že vzpostavili krizni štab za primer prihoda večjega števila beguncev.

Koordinator za begunce na avstrijskem Štajerskem Kurt Kalcher je potrdil, da naj bi begunci iz Gradca želeli potovati naprej v Nemčijo.

Madžarska je napovedala, da bo policija na vlakih nadzirala migrante, namenjene na zahod. Madžarske železnice so sporočile, da bodo mednarodni vlaki iz Budimpešte, ki običajno peljejo čez Slovaško, do nadaljnjega vozili le do kraja Szob na slovaško-madžarski meji, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

Begunci so se v Budimpešti vkrcali na vlake, potem ko se je policija davi umaknila z vhoda na postajo Keleti in jim po dveh dneh znova omogočila prehod do peronov.

Madžarske železnice so sprva sporočile, da “do nadaljnjega” s postaje Keleti ne bo odpeljal noben mednarodni vlak za Zahodno Evropo, kasneje pa so dale na voljo posebne vlake.

Budimpešta je v ponedeljek migrantom dovolila nadaljevanje poti v druge evropske države. Nato je v torek glavno železniško postajo v prestolnici zanje zaprla in sporočila, da jim bo v skladu s pravili EU to preprečila, čeprav so imeli nekateri med njimi že kupljene vozovnice.

Begunce je to razjezilo in že v torek so protestirali, mahali z vozovnicami in skandirali Nemčija, Nemčija, nekateri pa ob tem v zrak dvigovali otroke in tako kazali, da so tudi ti žrtve prepovedi nadaljevanja poti. Razmere na postaji so nato postajale vse bolj kaotične.

Na Madžarsko je samo avgusta pripotovalo 50.000 migrantov, večinoma iz Sirije, Iraka in Afganistana. Večina jih želi pot nadaljevati v Nemčijo.

STA


Najbolj brano