Baterije za hranjenje sončne energije kmalu na trgu

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je napovedal proizvodnjo baterij, ki bi lahko hranile sončno energijo za kasnejšo rabo, kar bi odpravilo veliko oviro pri rabi obnovljivih virov energije.

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je napovedal, da bi  lahko 
baterije, ki bi lahko hranile sončno energijo za kasnejšo rabo, 
pripomogle k koreniti spremembi celotne globalne energetske infrastrukture. Foto: Wikipedia
Ustanovitelj Tesle Elon Musk je napovedal, da bi lahko baterije, ki bi lahko hranile sončno energijo za kasnejšo rabo, pripomogle k koreniti spremembi celotne globalne energetske infrastrukture. Foto: Wikipedia

LOS ANGELES > Ustanovitelj Tesle Elon Musk je napovedal, da bi to lahko pripomoglo k koreniti spremembi celotne globalne energetske infrastrukture.

Tako imenovani Tesla Powerwall lahko hrani energijo sončnih celic in zagotovi varnostno rezervo v primeru izpada elektrike. V teoriji bi lahko ta naprava, ki bi lahko bila nameščena v zid garaže ali znotraj hiše, domove na sončno energijo naredila neodvisne od tradicionalnega energetskega omrežja.

Tesla bo proizvajal baterije za stanovanjsko rabo. Stale bodo 3500 ameriških dolarjev, v ZDA pa jih bodo začeli prodajati še letos. Po načrtih pa naj bi mednarodna prodaja stekla enkrat prihodnje leto.

“Cilj je popolna preobrazba celotne globalne energetske infrastrukture,” je ob razkritju Powerwalla povedal Musk in dodal, da bi to lahko prispevalo k zmanjšanju porabe fosilnih goriv.

“Očitna težava pri sončni energiji je, da sonce ponoči ne sije,” je povedal Musk. To pomeni, da električna omrežja, ki uporabljajo sončno energijo, trenutno še vedno potrebujejo rezervni vir elektrike, ki pa se pogosto pridobiva iz fosilnih goriv.

A nove baterije Tesle so manjkajoči člen, ki bi lahko pripeljal do širše rabe sončne energije, saj hranijo energijo sonca, tudi ko to ne sije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano