Barroso svari Veliko Britanijo pred izstopom iz EU

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Veliko Britanijo posvaril pred zmanjšanjem vpliva, če se odloči zapustiti unijo. V luči poročil o načrtih Londona, da omeji priseljevanje državljanov EU, pa je poudaril, da bi bilo to v nasprotju z evropsko zakonodajo. Na Downing Streetu so Barrosove kritike in svarila že zavrnili.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Veliko Britanijo posvaril pred zmanjšanjem vpliva, če se odloči zapustiti unijo Foto: STA
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Veliko Britanijo posvaril pred zmanjšanjem vpliva, če se odloči zapustiti unijo Foto: STA

LONDON > Jose Manuel Barroso, ki se konec meseca poslavlja s položaja, je v pogovoru za BBC v nedeljo izrazil prepričanje, da je Velika Britanija močnejša znotraj Evropske unije, kar je ponazoril na primeru epidemije ebole.

“David Cameron nam je vsem pisal glede ebole (...) Kakšen bi bil vpliv britanskega premierja, če Velika Britanija ne bi bila članica EU? Njegov vpliv bi bil ničeln,” je dejal Barroso.

Za VB sporno priseljevanje državljanov EU v okviru načela svobode gibanja

David Cameron je napovedal spremembo pogojev članstva Velike Britanije v uniji in izvedbo referenduma o tem do konca leta 2017, če bo ostal na položaju po volitvah maja prihodnje leto. Velik pritisk v tej smeri izvaja tudi vse bolj priljubljena evroskeptična stranka Ukip.

Eno od področij v okviru EU, ki je v Veliki Britaniji povzročilo veliko vroče krvi, je priseljevanje državljanov EU v okviru t. i. načela svobode gibanja. Britanski mediji so v minulem tednu razpisali o tem, da naj bi Cameron celo razmišljal o omejitvi števila migrantov iz držav unije, ki bi prejeli dovoljenje za delo.

Barroso je v nedeljo posvaril, da bi bil tovrsten ukrep v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Vir na Downing Streetu je poročila o načrtovanih omejitvah označila za “vročična”. Obenem je vztrajal, da si Barroso ne sme delati iluzij, da je status quo za London nesprejemljiv. Če bi EU upoštevala naše skrbi, bi bila EU “zelo primeren prostor za nas”, je dejal po poročanju BBC.

V govoru, ki ga je imel Barroso danes v britanskem think-tanku Chatham House, je priznal skrb glede s svobodo gibanja povezanih pravic in izrazil pripravljenost Evropske komisije, da jim prisluhne. A kot je poudaril, se morajo s spremembo teh pravil strinjati vse države članice in ne smejo spodkopavati temeljnih načel unije.

Barroso: Članstvo VB je pomembno za združeno, odprto in močno Evropo

Nadaljnje članstvo v uniji je po njegovem prepričanju v ekonomskem, političnem in varnostnem interesu Velike Britanije in je tudi pomembno za “združeno, odprto in močno Evropo”. V okviru razprave po govoru je dejal, da ima Velika Britanija veliko prijateljev v uniji, a dodal, da bi bilo pametno, da jih tudi obdrži.

Tudi sicer je v govoru glede na predhodno poslano besedilo poudarjal pomen enotnosti unije, če se želi učinkovito spopasti z izzivi, ki so pred njo. Medsebojno odvisnost evropskih držav je po njegovem prepričanju dokazala že kriza. Barroso je po desetih letih na čelu komisije tudi menil, da je unija danes tudi zaradi širitve in reform močnejša kot pred desetimi leti.

STA


Najbolj brano