Bankrotiranec, čvekač, milijonar ... in predsednik

Čeprav razvpitemu milijonarju Donaldu Trumpu avgusta lani, ko je razglasil predsedniško kampanjo, noben resen analitik ni pripisoval možnosti za zmago, se bo 20. januarja skupaj s slovensko soprogo preselil v Belo hišo. Kljub protislovjem, nečednostim in aferam pooseblja ameriški sen.

 Foto: STA
Foto: STA

NEW YORK > Donald John Trump se je rodil 14. junija leta 1946 (s tem je za Ronaldom Reaganom drugi najstarejši ameriški predsednik) v newyorškem Queensu, kjer je njegov oče Fred gradil stanovanjske bloke za revne in srednji razred. Trumpov oče je bil potomec nemških priseljencev, mama Mary Anne MacLeod pa škotskih. Donald ima še dva brata in dve sestri, tretji brat Fred mlajši pa je umrl zaradi alkoholizma. Tudi Donald je imel težave z obnašanjem že v osnovni šoli. Študiral je na univerzi Fordham v Bronxu, potem pa nepremičninske posle na poslovni šoli Wharton v Pensilvaniji. Pripada prezbiterijanski cerkvi.

Izogibal se je služenju v vietnamski vojni in delal v očetovem gradbenem podjetju, ki ga je kasneje prevzel. V 70. letih je nepremičninski posel razširil na Manhattan in s tem povečal profite. Nato se je podal v hotelirstvo, igralništvo v Atlantic cityju in obnovo prestižnih palač. V začetku 90. let se je nepremičninski trg sesul, tako da je moral prodati polovico kultnega Taj Mahala in razglasiti stečaj.

Nadaljeval je s posli na različnih področjih: vlagal je v Las Vegas, skoraj deset let je vodil resničnostni šov Vajenec na televiziji NBC, za kar je dobil 200 milijonov dolarjev, bil je finančni svetovalec boksarja Mika Tysona, do leta 2015 je bil lastnik lepotnih tekmovanj ...

Donald Trump je bil od leta 1973 vpleten v skoraj 500 tožb. Leta 2005 je tožil New York Times, ker je poročal, da je vreden med 150 do 250 milijonov dolarjev, a je tožbo izgubil. Leta 2011 je tožil Škotsko zaradi elektrarn na veter, ki so motile njegovo igrišče za golf, in izgubil. Trenutno ga tožijo študenti njegove nekdanje Trumpove univerze, ki trdijo, da jim je pobral denar, naučil pa nič.

Nedvomno je izjemno bogat, vendar nihče, niti on sam, ne ve natančno, koliko denarja ima. Živi v svoji stolpnici na 5. aveniji na Manhattnu in na Floridi, kjer ima veliko posestvo. Hiše z zlato notranjostjo ima tudi v Kaliforniji, Virginiji in na Karibih, naokrog pa se vozi s svojim letalom. Trump ima svoje ime na hollywoodskem pločniku slavnih.

Ima pet otrok. Tri s Čehinjo Ivano Zelničkovo (Donalda ml., Ivanko in Erica), s katero je bil poročen od leta 1977 do leta 1991, hčerko Tiffany z Marlo Maples, ki je bila njegova žena od leta 1993 do leta 1999, in sina Barrona s Slovenko Melanio Trump. Ima tudi osem vnukov in vnukinj.

Njegov političen profil je precej nejasen. Že nekajkrat je zamenjal demokratsko in republikansko stran, leta 2000 je kandidiral za predsednika ZDA kot član reformne stranke. Prav tako spremenljiva so njegova stališča.

Brez dvoma podpira smrtno kazen in pravico do orožja, kakor tudi izgon nezakonitih priseljencev in prepoved vstopa muslimanov v ZDA. V notranji politiki bo vodil bolj desno politiko, za socialne programe bo manj denarja, več pa bo spodbud za vlagatelje in poslovneže.

Na zunanjepolitičnem področju je kazal simpatije do Rusije, v Evropi je najbolj odmevala njegova ideja o ukinitvi zveze Nato. A je vojaško-industrijski lobi v ZDA tako močan, da ne gre pričakovati bistvenih sprememb na tem področju. Ozira se k izolacionizmu, strateško partnerstvo z Evropo pa ne bo več tako pristno, kot je bilo v obdobju Obame ali Clintona.

DENIS SABADIN


Najbolj brano