Banke na Hrvaškem bi “odpisale” del dolgov posojilojemalcem v frankih

Hrvaško združenje bank (Hub) je danes predstavilo dva modela za rešitev težav socialno najbolj ogroženih državljanov, ki imajo posojila v švicarskih frankih. Predlagajo, da država kupi stanovanja po tržni ceni in jih potem lahko bivšim lastnikom oddaja v najem ali da posojilojemalci stanovanja prodajo bankam v zameno za odpis dolgov.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

ZAGREB > Banke so pripravljene odpisati dolgove samo tistim posojilojemalcem, ki zaradi posojil v frankih ne morejo več izpolnjevati svojih finančnih obveznosti. Pogoj je tudi, da živijo v stanovanju, ki je njihova edina nepremičnina.

Kot je pojasnil predsednik bančnega združenja Zoran Bohaček, bi dolgove oprostili državljanom, ki imajo stanovanjska posojila v švicarskih frankih in so redno izpolnjevali obveznosti, dokler niso izgubili službo ali delovno sposobnost.

V teh primerih predlagajo, da posojilojemalci do konca leta 2015 prodajo stanovanja državni agenciji za nepremičnine po tržnih cenah. Država naj bi potem stanovanja oddajala posojilojemalcem po določenih socialnih kriterijih. Kot bivši lastniki bi obdržali predkupno pravico, če bodo redno plačali najemnino.

Drugi model predvideva, da bi posojilojemalci zahtevali od bank, naj jim odpišejo dolgove, ki presegajo vrednost nepremičnine zaradi višjega tečaja švicarskega franka in pešanja nepremičninskega trga. V tem primeru bi morali zapustili nepremičnino.

Banke poudarjajo, da s svojimi predlogi ne rešujejo težave vseh posojilojemalcev, ki trpijo zaradi zvišanja tečaja franka, temveč samo tistih, ki so se zaradi poslabšanega socialnega stanja znašli v slepi ulici in posojil ne morejo več vračati.

Ob tem izpostavljajo, da je potrebna prostovoljna odločitev o odpisu dolgov, ne pa zakonske rešitve, ki bi to nalagale.

O predlogih se bodo v ponedeljek pogovarjali s predstavniki vlade, hrvaške centralne banke in združenja posojilojemalcev Frank.

Hrvaški sabor je pred kratkim potrdil zakon o posojilih za potrošnike, v skladu s katerim se tečaj švicarskega franka za posojila, ki imajo valutno klavzulo v frankih, za leto dni postavi pri 6,39 kune. Na to so se odločili potem, ko se je zaradi ukrepa švicarske centralne banke v začetku leta nenadoma okrepila vrednost franka, kar je povzročilo težave za več kot 55.000 hrvaških posojilojemalcev.

STA


Najbolj brano