Bandić v priporu za vodenje Zagreba izbral drugo podžupanjo

Zagrebška županja Sandra Švaljek je danes odstopila. Nadomeščala je župana Milana Bandića, ki ji je prepustil vodenje mesta lani, ko so ga osumili korupcije. Bandić pa je v četrtek v priporu spremenil svojo odločitev in je za upravljanje z Zagrebom pooblastil svojo drugo podžupanjo Vesno Kusin, Švaljkovo pa razrešil.

Milan Bandić  je v priporu za upravljanje z Zagrebom pooblastil svojo drugo podžupanjo Vesno Kusin, Sandro Švaljek  
pa razrešil. Foto: Reuters
Milan Bandić je v priporu za upravljanje z Zagrebom pooblastil svojo drugo podžupanjo Vesno Kusin, Sandro Švaljek pa razrešil. Foto: Reuters

ZAGREB > Sandra Švaljek je danes ocenila, da je bila odločitev Milana Bandića o njeni nezaupnici politična, ne pa posledica njenih napak pri petmesečnem vodenju mesta. Kot je poudarila na današnji novinarski konferenci, Bandić samo dodatno destabilizira upravljanje mesta. Odstopila je, ker nima več ne razlogov in motivov, da bi ostala na položaju podžupanje.

Švaljkova z večjo podporo volilcev kot Bandić

Dodala je, da se bo vrnila na svojo delovno mesto na ekonomskemu inštitutu. O aktiviranju mandata v zagrebškem mestnem svetu ali nadaljnjem političnem angažmaju se bo odločila naknadno.

Na novinarsko vprašanje, ali bo kandidirala za zagrebško županjo je odgovorila, da se o tem lahko pogovarja, če bodo razpisane predčasne volitve. Zadnje raziskave javnega mnenja, ki so jih pred kratkim objavili v hrvaških medijih, so pokazale, da ima Švaljkova večjo podporo volilcev kot dolgoletni zagrebški župan Bandić, ki je osumljen korupcije.

Bandić v priporu najmanj do 10. aprila

Prvi mož Zagreba je pred dvema tednoma znova končal v priporu, v katerem bo ostal vsaj do 10. aprila. Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je proti njemu razširil preiskavo zaradi korupcijo. Lani so ga priprli zaradi suma, da je v primeru Agram z različnimi malverzacijami mesto oškodoval za najmanj 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov).

Župana sumijo tudi neplačevanja davkov za donacije, ki jih je prejel med svojo kampanjo za predsednika države leta 2009. Poleg njega je bilo v priporu še 15 oseb, ki so jih medtem izpustili in se bodo lahko branile s prostosti.

Novembra izpuščen s plačilom 1,95 milijona evrov varščine

Bandića so kot zadnjega od priprtih izpustili 19. novembra lani, ko je njegov odvetnik plačal za Hrvaško rekordnih 15 milijonov kun (1,95 milijona evrov) varščine. Sodišče je marca nato sprejelo zahtevo tožilstva, naj ga znova priprejo, tudi zaradi kršenja pogojev izpustitve iz pripora. Ob tem je ostal tudi brez varščine.

Proti Bandiću so sredi februarja vložili prvo obtožnico zaradi sporne finančne podpore referendumski kampanji državljanske pobude V imenu družine. Tožilstvo trdi, da je mesto Zagreb oškodoval za najmanj 308.000 kun (40.210 evrov). Medtem je sodišče zahtevalo od tožilstva, naj dodatno utemelji obtožnico.

Kusinova utegne postati županja brez volitev

Bandić vse obtožbe zavrača. Pred novim odhodom v pripor v Remetincu je napovedal, da bo spomladi ustanovil svojo politično stranko. Omenil je tudi možnost, da bi odstopil z županskega položaja, zaradi česar bi imeli v Zagrebu predčasne volitve. To bi moral storiti do 2. junija. V nasprotnem primeru bo Vesna Kusin v skladu z zakonodajo postala zagrebška županja brez volitev.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da se je Kusinova našla v težkem položaju, saj je bila doslej odgovorna samo za projekte v kulturi, za razliko od Švaljkove, ki je bolj izkušena, ko gre za finančne, gospodarske in komunalne zadeve.

STA


Najbolj brano