Bandić po plačilu rekordne varščine odkorakal iz pripora

Zagrebški župan Milan Bandić je bil danes po plačilu rekordne varščine v višini 15 milijonov kun (skoraj dva milijona evrov) izpuščen iz pripora.

Zagrebški župan Milan Bandić je bil po plačilu rekordne varščine izpuščen iz pripora Foto: Wikipedia
Zagrebški župan Milan Bandić je bil po plačilu rekordne varščine izpuščen iz pripora Foto: Wikipedia

ZAGREB > Pred tem je Milan Bandić pred preiskovalnim sodnikom obljubil, da ne bo vplival na priče in opravljal županske funkcije. Hrvaški mediji ugibajo, da je varščino za Bandića plačal eden njegovih odvetnikov.

Bandić od prihodu iz zagrebškega zapora Remetinec ni želel dajati izjav, ampak je hitro vstopil v avtomobil, v katerem sta ga čakala voznik in žena. Pred zaporom ga je pričakalo še približno 30 podpornikov. Odpeljal se je v svoje stanovanje v Bužanovi ulici v širšem središču Zagreba.

Več kot 200 prič

Bandić se bo v nadaljevanju preiskave moral izogibati stiku z več kot 200 osebami, ki jih je tožilstvo predlagalo za priče. Poleg tega ne bo smel opravljati svojih županskih nalog, da ne bi ponovil kaznivih dejanj, katerih je osumljen. Slednjemu pogoju bi se lahko izognil, če bi odstopil s položaja župana, a je to zavrnil.

Novinarje, ki so bili danes pred zaporom, je zanimalo predvsem, kako je Bandić danes v le nekaj urah, potem ko je sodišče potrdilo njegovo izpustitev, uspel zbrati skoraj dva milijona evrov gotovine. Pred tem namreč sodišču ni ponudil gotovine, ampak nepremičnine, ki so v lasti več njegovih prijateljev, tudi iz BiH.

Denar naj bi založil odvetnik

Neuradno naj bi dva milijona evrov - gre za rekordni znesek varščine v zgodovini hrvaškega pravosodja - za Bandića založil eden njegovih odvetnikov Marijan Hanžeković, ki je za to najel bančno posojilo, je poročala hrvaška javna televizija HTV. Hanžeković tako kot Bandić danes ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja.

Hanžeković sicer velja za enega najbogatejših hrvaških odvetnikov. Njegova odvetniška družba je lansko leto končala z več kot milijonom evrov dobička. Dela za velike stranke, med katerimi sta tudi komunalno podjetje Zagrebački holding in zagrebška mestna uprava.

Poleg Bandića je bilo na svobodo izpuščenih vseh osem osumljencev v aferi Agram razen lastnika podjetja Bamgrad projekt Branka Mihaljevića, ki bo na prostosti verjetno prihodnji teden. Mihaljević bo namesto gotovine varščino plačal s hipoteko na nepremičnine v vrednosti sedem milijonov kun (921.000 evrov).

Osumljence prijeli pred mesecem dni

Danes izpuščeni osumljenci so za varščine odšteli med 150.000 kunami in petimi milijoni kun (med 19.736 in 657.000 evrov), odvisno od teže kaznivih dejanj, za katera so osumljeni.

Uskok bremeni Bandića in še 15 oseb ter dve podjetji zlorabe položaja, utaje davkov in carin ter trgovanja z vplivom, s čimer naj bi mestu Zagreb povzročili škodo v višini 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov). Večinoma gre za zaposlene v mestni upravi in Zagrebački holding. Med osumljenci sta tudi direktorja dveh podjetjih.

Policija je prijela osumljence točno pred mesecem dni. Štirim so takoj po zaslišanjih dovolili, da se branijo s prostosti, tri pa so že prejšnji mesec izpustili na prostost proti plačilu varščine.

STA


Najbolj brano