Ban Ki Moon pozval bogate države k večji gostoljubnosti do sirskih beguncev

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes ob odprtju konference za pomoč sirskim beguncem v Ženevi pozval bogate države, naj razbremenijo sosednje države Sirije in pokažejo več gostoljubnosti do Sircev. Predlagal je, naj jim ponudijo skoraj pol milijona mest za dolgoročno naselitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ban Ki Moon Foto: Wikipedia
Ban Ki Moon Foto: Wikipedia

ŽENEVA > Ban Ki Moon je poudaril, da se soočamo z največjo begunsko krizo našega časa, ki zahteva “eksponentno povečanje globalne solidarnosti”. Pozval je tudi k povečanju prostovoljnih prispevkov držav za sirske begunce.

Od skupno 4,8 milijona Sircev, ki so pred nasiljem pobegnili v Turčijo, Libanon, Jordanijo, Egipt, pa tudi Irak, bi morale bogatejše države po mnenju Bana sprejeti najmanj desetino beguncev, to je 480.000 ljudi. Po ocenah ZN so bogatejše države za dolgotrajno naselitev beguncev doslej ponudile 178.000 mest.

Kot je dejal generalni sekretar ZN, je 480.000 “relativno nizka številka” v primerjavi z bremeni, ki jih že leta nosijo sirske sosede. “Družbe, ki gostijo begunce v sosednjih državah, so izčrpane,” je posvaril.

Libanonski premier: Libanon je sprejel težko breme

To je izpostavil tudi libanonski minister za socialne zadeve Rachid Derbas. “Libanon, ki je že sam krhek, je sprejel težko breme. Če mu ne bo uspelo in se bo pod tem bremenom zlomil, bi lahko sam postal vzrok skrbi visokega komisarja za begunce,” je opozoril.

Ban je na konferenci Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) danes še opozoril, da države ne bi smele demonizirati beguncev, ampak bi morale videti priložnosti, ki jih ti ljudje prinašajo v države gostiteljice. “Danes so begunci. Jutri so lahko študentje in profesorji, znanstveniki in raziskovalci, delavci in negovalci,” je dejal.

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je poudaril, da je 480.000 mest za dolgoročno naselitev beguncev predvidenih za posebej ranljive skupine, kot so ženske, otroci in bolni, in da gre za zadevo, ločeno od običajnih azilnih postopkov. Kot je dejal, odprtje varnih in zakonitih poti za sprejemanje beguncev ne more nadomestiti osnovne odgovornosti držav do tistih, ki na njihovem ozemlju prosijo za azil.

Globalna skupnost od EU pričakuje rezultate

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos pa je na konferenci med drugim poudaril, da globalna skupnost od Evropske unije pričakuje rezultate. “Evropa in UNHCR imata skupni cilj zaščite ljudi v skladu z evropskimi in mednarodnimi standardi. Migrantska in begunska kriza je globalen izziv, ki zahteva globalen odgovor,” je dejal, kot so sporočili v Bruslju.

Ženevske konference se udeležujejo predstavniki več kot 90 držav ter številnih medvladnih organizacij, agencij ZN in nevladnih organizacij. V ospredju srečanja so dolgoročni načrti za dolgoročno naselitev beguncev in druge oblike humanitarne pomoči.

Po podatkih ZN je Sirijo zapustilo 4,8 milijona beguncev, več kot 13,4 milijona ljudi, ki so ostali v razdejani državi, pa potrebuje humanitarno pomoč.

STA


Najbolj brano