Ban Ki Moon poziva k takojšnji ustavitvi spopadov v Jemnu

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je v četrtek pozval k takojšnji ustavitvi spopadov v Jemnu, “ki je v plamenih”. Dejal je tudi, da že vneto išče novega posebnega odposlanca za Jemen, potem ko je sedanji Džamal Benomar odstopil.

Ban Ki Moon Foto: Wikipedia
Ban Ki Moon Foto: Wikipedia

SANA, WASHINGTON> Do poziva prihaja več kot tri tedne, odkar je Savdska Arabija z ostalimi zavezniki sprožila letalske napade proti šiitskim upornikom Hutijem, ki jih podpira Iran. Do posredovanja je prišlo, ko so Hutiji z bliskovitim napredovanjem prisilili mednarodno priznanega predsednika Abdraba Mansurja Hadija, da je pobegnil iz države.

“Iz Savdske Arabije so mi zagotovili, da razumejo, da je potreben politični proces,” je v četrtek na novinarski konferenci v Washingtonu povedal Ban Ki Moon. “Pozivam tudi vse Jemence, naj sodelujejo pri tem v dobri veri,” je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ban je pojasnil še, da že išče naslednika Džamala Benomarja, ki bi lahko takoj prevzel delo. Benomar je odstopil kot odposlanec ZN za Jemen, ker je izgubil podporo zalivskih držav. Bil je pomemben posrednik pri dosegi dogovora, da se je dolgoletni jemenski voditelj Ali Abdulah Saleh februarja 2012 po množičnih protestih v državi umaknil. A zdaj naj bi Saleh dejavno podpiral upor proti Hadiju in si prizadeval za vrnitev na oblast.

Spopadi v Jemnu se medtem nadaljujejo. Kot so danes sporočili iz Jemna je bilo v zadnjih letalskih napadih Savdske Arabije in drugih spopadih v državi ubitih najmanj 36 ljudi. Hutiji kljub bombardiranju nadaljujejo z ofenzivo, še poroča AFP.

Spopadi so povzročili pravo humanitarno katastrofo v državi. Kot je danes opozoril koordinator ZN za humanitarno pomoč Johannes Van der Klaauw, potrebujepribližno 7,5 milijona ljudi nujno pomoč. “Na tisoče družin je pobegnilo s svojih domov zaradi bojev in bombardiranj,” je opozoril. Ljudje so brez vode, hrane in medicinske oskrbe, je še dodal, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano