Balkan zaradi vročine v rdečem alarmu

Na večjem delu Balkana so ta konec tedna v pričakovanju vrhunca vročinskega vala razglasili rdeči meteorološki alarm. Vremenoslovci napovedujejo temperature celo nad 40 stopinjami Celzija, piše na spletni strani Al Jazeera Balkans. Najvišji, rdeči alarm sicer opozarja na vremenske razmere, ki lahko povzročijo precej škode in so nevarne ljudem.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

ZAGREB > Na Hrvaškem rdeči alarm danes velja za celotno ozemlje države, iz tamkajšnjega hidrometeorološkega zavoda pa so sporočili, da vročini za zdaj ni videti konca. Temperature, ki so se v petek dvignile do 37 stopinj Celzija, bodo danes in v nedeljo še narasle, predvidoma do 39 stopinj Celzija.

Tudi velika večina Bosne in Hercegovine je danes obarvana rdeče, vsaj kar se meteorološkega alarma tiče. Že v petek se je v državi živo srebro povzpelo do 38 stopinj, danes je pričakovati še dve stopinji več.

Na območju mesta Trebinje poleg tega že štiri dni divja obsežen gozdni požar, pri gašenju katerega pomaga tudi vojska. Mestne oblasti so poleg tega napovedale, da bodo za pomoč z letalom kanader prosile sosednjo Hrvaško.

Tudi Srbiji vročina ne prizanaša. Tudi tam so za konec tedna razglasili rdeči alarm za celotno državo. Ob koncu tedna in v prihodnjem tednu se bodo najvišje dnevne temperature gibale od 34 do 39 stopinj Celzija, najbolj vroče pa naj bi bilo v nedeljo.

Rdeči alarm so danes prav tako razglasili v Črni gori.

STA


Najbolj brano