Azijske borze zaradi Grčije padajo, evro izgublja

Zaostritev grške krize ta konec tedna je obarvala azijske borze v rdeče. Evro v primerjavi z dolarjem izgublja nekaj več kot odstotek, kar pa je vseeno manj od pričakovanj analitikov. Negativni učinki grške krize se pričakujejo tudi na evropskih borzah in v ZDA, napoveduje se dvig zahtevanih donosnosti na bolj tvegane državne obveznice.



Pričakovano se ceni evro, a po poročanju tujih tiskovnih 
agencij manj od pričakovanj analitikov. Trenutno je pri 1,1013 
dolarja, potem ko je bil ob koncu petkovega ameriškega 
trgovanja pri 1,1160 dolarja. Foto: Susana Vera
Pričakovano se ceni evro, a po poročanju tujih tiskovnih agencij manj od pričakovanj analitikov. Trenutno je pri 1,1013 dolarja, potem ko je bil ob koncu petkovega ameriškega trgovanja pri 1,1160 dolarja. Foto: Susana Vera

TOKIO, HONGKONG, ŠANGHAJ> Osrednji japonski indeks Nikkei je ob premoru za kosilo izgubljal 1,78 odstotka. Osrednji kitajski borzi malo pred pol šesto po srednjeevropskem času izgubljata več kot dva odstotka. Hongkonški Hang Seng je tako 2,18 odstotka pod gladino, šanghajski osrednji indeks pa 2,20 odstotka.

Tečaji na šanghajski borzi so sicer najprej poleteli zaradi odločitve centralne banke, da zopet zniža ključno obrestno mero. Vendar pa od takrat močno nihajo in so trenutno precej pod gladino.

V rdečem je tudi Sydneyjska borza, kjer se delnice v povprečju cenijo za 1,93 odstotka, singapurska, kjer je osrednji indeks 1,18 odstotka pod gladino, in seulska, kjer izgublja 1,46 odstotka.

Pričakovano se ceni evro, a po poročanju tujih tiskovnih agencij manj od pričakovanj analitikov. Trenutno je pri 1,1013 dolarja, potem ko je bil ob koncu petkovega ameriškega trgovanja pri 1,1160 dolarja. Najnižje danes ga je dogajanje konec tedna v zvezi z Grčijo potisnilo na 1,0953 dolarja.

Podoben negativni odziv trgov je pričakovati tudi, ko se bodo odprle evropske borze in pozneje borze v ZDA. A večjega potopa borz po mnenju analitikov le ni pričakovati.

Zelo hude bi bile gotovo posledice na atenski borzi, ki pa je tako kot banke danes zaprta, tako pa naj bi ostalo še ves teden in verjetno še dlje. V Grčiji veljajo od danes tudi omejitve kapitalskih tokov.

Učinki bi lahko bili večji na sekundarnem trgu državnega dolga, kjer je že tako ali tako trend zadnjih mesecev v padanje cen obveznic in zmanjševanje zanimanja vlagateljev.

Glede na povečano negotovost, ki jo prinaša obet grške plačilne nesposobnosti in nevarnost izstopa države iz območja evra ali celo EU, je pričakovati precejšen dvig zahtevane donosnosti na državne obveznice bolj obrobnih evrskih držav, tudi slovenske, ter padec zahtevane donosnosti na tiste obveznice, ki veljajo za varno naložbo. Takšne so predvsem nemške.

STA


Najbolj brano