Azija v primežu mraza in snega

Azijo tudi danes pestijo sneg, sodra in rekordno nizke temperature, ki so konec tedna zahtevali številne smrtne žrtve ter botrovali kaosu na cestah in odpovedim v letalskem prometu. Na Tajvanu je konec tedna po poročanju medijev zaradi mraza umrlo najmanj 85 ljudi.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

TAIPEI, HONGKONG > Večina smrti je posledica podhladitev ali težav s srcem ob nenadnem padcu temperature. V Taipeiju so v nedeljo zabeležili le štiri stopinje Celzija, kar je najnižja temperatura v zadnjih 44 letih, je sporočili tajvanski meteorološki urad.

O več primerih smrti, povezanih z vremenom, poročajo tudi z Japonske. V nedeljo je v državi, ki jo je zajelo tudi močno sneženje, zaradi mraza ali snega po zadnjih podatkih umrlo pet ljudi, najmanj sto jih je bilo poškodovanih. Hladna fronta je zajela tudi japonski subtropski otok Amami, kjer so zabeležili prvi sneg po 115 letih.

Na Kitajskem je 24 vremenskih postaj po vsej državi med petkom in nedeljo zabeležilo najnižje temperature, odkar beležijo temperaturo. V kraju Eergu'Na v Notranji Mongoliji se je živo srebro spustilo do rekordnih minus 46,8 stopinje Celzija. V mestu Guangzhou na jugu Kitajske je prvič po 60 letih padala sodra.

V subtropskem Hongkongu pa so zaradi najnižjih temperatur v zadnjih 60 letih danes zaprti vrtci in osnovne šole. Zaradi poledice in mrzlega vetra so v mestu prekinili stokilometrski ultramaraton, potem ko se je več tekmovalcev poškodovalo med vzponom na najvišji vrh v mestu.

V tajski prestolnici Bangkok, kjer temperature zelo redko padejo pod 20 stopinj Celzija, so v nedeljo zabeležili 16 stopinj.

Na južnokorejskem letoviškem otoku Jeju je obtičalo približno 90.000 turistov, potem ko je bilo zaradi najhujšega sneženja v zadnjih treh desetletjih tri dni zaprto tamkajšnje letališče. Odpovedanih je bilo skoraj 1100 poletov. Letališče so danes znova odprli za promet.

STA


Najbolj brano