Avstrijsko orožje priljubljeno pri IS

Avstrijski dnevnik Der Standard danes poroča, da je avstrijsko orožje zelo priljubljeno pri pripadnikih skupine Islamska država. Ti naj bi med drugim uporabljali avstrijske pištole glock, puške podjetja Steyer-Mannclicher ali granate hirtenberger, je za časnik dejal Nic Jenzen-Jones, predstavnik zasebne tajne službe Ares.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

DUNAJ > Ares sodeluje z vojnimi poročevalci, človekoljubnimi organizacijami in lokalnimi predstavniki pri pridobivanju informacij o oborožitvi posameznih skupin v konfliktih.

"Orožje in strelivo iz Avstrije smo našli v Libiji, Siriji, Ukrajini, Maliju in Iraku," je za časnik še dejal Jenzen-Jones. Obveščevalni viri so za Der Standard potrdili, da ima svojo vlogo orožje avstrijske proizvodnje tudi v Afganistanu.

Kot dodaja časnik, orožje kljub strogim predpisom vedno znova pristane na črnem trgu. V Avstriji so zato, da orožje ne pristane v rokah teroristov ali diktatorjev, pristojni trije ministri. Vsak izvoz orožja mora odobriti ministrstvo za gospodarstvo, zelo luč za prodajo pa morata dati tudi ministrstvo za zunanje zadeve in obrambno ministrstvo. V skladu z zakonodajo morajo avstrijski organi pri tem upoštevati položaj človekovih pravic v dotični državi.

Dogodki iz preteklosti po pisanju časnik te kontrolne mehanizme postavljajo pod vprašanje. Turška vlada je tako leta 2008 protestirala, ker so pri pripadnikih teroristične mreže Al Kaida našli avstrijsko orožje. ZDA so tudi ob pomoči pištol glock podprle izgradnjo policijskih sil v Iraku. Leta 2004 je Steyer-Mannclicher Iranu dobavil 800 pušk. Po navedbah Jenzen-Jonsa je Iranu na tak način uspelo, da je izdelal kopije pušk, ki so sedaj v rokah teroristov v Iraku in Siriji ter pripadnikov Hamasa.

STA


Najbolj brano