Avstrijski predsednik na obisku v Iranu

Avstrijski predsednik Heinz Fischer je kot prvi voditelj katere od držav članic EU po letu 2004 na obisku v Iranu. Po njegovem današnjem srečanju z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem sta državi že podpisali več sporazumov o prihodnjem sodelovanju. Predsednika sta se pogovarjala tudi o razmerah v Siriji in boju proti terorizmu.

Avstrijski predsednik Heinz Fischer je kot prvi voditelj katere 
od držav članic EU po letu 2004 na obisku v Iranu. Foto: Wikipedia
Avstrijski predsednik Heinz Fischer je kot prvi voditelj katere od držav članic EU po letu 2004 na obisku v Iranu. Foto: Wikipedia

TEHERAN > Heinz Fischer je v Teheran odpotoval dva meseca po prelomnem mednarodnem dogovoru glede iranskega jedrskega programa. Dolgo pričakovani dogovor je odprl pot odpravi sankcij, ki so hromile iransko gospodarstvo, in ponovnemu odprtju kanalov za tuja vlaganja.

Avstrijski podkancler in gospodarski minister Reinhold Mitterlehner ter zunanji minister Sebastian Kurz sta po današnjih pogovorih Fischerja in Rohanija s svojima iranskima kolegoma podpisala štiri sporazume o sodelovanju na področjih okolja, političnega in medverskega dialoga in o mešani komisiji za krepitev gospodarskih odnosov.

Fischer in Hasan Rohani sta se dotaknila tudi krize na Bližnjem vzhodu, pri čemer je iranski predsednik poudaril, da ima spričo begunske krize konflikt v Siriji posledice tudi za Evropo.

“Milijoni ljudi so razseljeni, več sto tisoč je ubitih,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP in kot najpomembnejše v danih razmerah poudaril zaščito življenj Sircev in vrnitev beguncev.

O demokraciji v državi bi bilo po njegovem prepričanju smiselno govoriti, ko bo ustavljeno prelivanje krvi. Iran je v sirskem konfliktu zaveznik režima predsednika Bašarja al Asada.

Fischer ima v okviru tridnevnega obiska predvidno tudi srečanje z iranskim vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem in zunanjim ministrom Džavadom Zarifom, enim glavnih pogajalcev v jedrskih pogajanjih.

Fischer, čigar vloga v Avstriji je pretežno protokolarna, je prvi predsednik katere od držav članic unije, odkar je bil tam leta 2004 nekdanji avstrijski predsednik Thomas Klestil, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Iran so poleti obiskali tudi številni drugi pomembni predstavniki Evrope, vključno z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini in zunanjimi ministri Nemčije, Francije in Velike Britanije.

STA


Najbolj brano