Avstrijski policisti zavrnili prevzem devetih prebežnikov

Avstrijski varnostni organi so zavrnili prevzem devetih ljudi, ki so jih prijeli na območju Plača in so jih slovenski policisti poskušali vrniti v sosednjo državo. Prebežnike so nastanili v Centru za tujce, zdaj pa bodo sprožili formalni postopek vračanja tujcev v Avstrijo, so sporočili z mariborske policijske uprave.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

ŠENTILJ > Avstrijski policisti so namreč v nedeljo popoldne na območju Plača prijeli devet ljudi, ki naj bi nedovoljeno prečkali mejo, o čemer so obvestili slovenske kolege in napovedali njihovo vrnitev. Ker so to pozneje po mnenju slovenske policije storili brez pravne podlage, so tujce, ki so jih zvečer našli na slovenski strani, poskušali vrniti v Avstrijo.

A jim to ni uspelo, saj so jih avstrijski varnostni organi zavrnili. Zdaj bodo v predpisanem roku na podlagi določil sporazuma med slovensko in avstrijsko vlado sprožili formalni postopek vračanja tujcev v Avstrijo.

Kot so v ponedeljek pojasnili na Policijski upravi Maribor, so slovenski policisti, glede na dejstvo, da so bili tujci prijeti izven mejnega prehoda na tako imenovani zeleni meji, od Avstrijcev zahtevali, da za prijete pošljejo pisno najavo na podlagi meddržavnega sporazuma o prevzemu oseb na skupni meji. Šele na podlagi dokazov bi se slovenska stran odločila, ali bo tujce v skladu s sporazumom prevzela ali ne.

Okoli 19. ure pa so policisti mariborske policijske postaje za izravnalne ukrepe na nekdanjem starem mejnem prehodu Šentilj opazili skupino ljudi, ki je prihajala iz Avstrije. Policisti so ob njihovi identifikacijski ugotovili, da gre za iste ljudi, ki so jih avstrijski policisti prijeli v Plaču in jih pozneje napotili na slovensko stran.

Na PU Maribor so poudarili, da so v postopku ugotovili, da je dejanje avstrijskih kolegov nedopustno in brez vsake pravne podlage, zaradi nespoštovanja predpisanih protokolov pa bodo ilegalne migrante poskušali v skladu s sporazumom med državama vrniti v Avstrijo.

STA


Najbolj brano