Avstrijski policisti tujce napotili nazaj v Slovenijo

Avstrijski policisti so v nedeljo popoldne na območju Plača prijeli devet ljudi, ki naj bi nedovoljeno prečkali mejo, o čemer so obvestili slovenske kolege in napovedali njihovo vrnitev.

Slovenski policisti so, glede na to, da so bili tujci prijeti izven 
mejnega prehoda na tako imenovanij zeleni meji, od Avstrijcev zahtevali, da za prijete pošljejo pisno najavo na 
podlagi meddržavnega sporazuma o prevzemu oseb na 
skupni meji. Foto: STA
Slovenski policisti so, glede na to, da so bili tujci prijeti izven mejnega prehoda na tako imenovanij zeleni meji, od Avstrijcev zahtevali, da za prijete pošljejo pisno najavo na podlagi meddržavnega sporazuma o prevzemu oseb na skupni meji. Foto: STA

ŠENTILJ > Ker so to pozneje po mnenju slovenske policije storili brez pravne podlage, bodo tujce, ki so jih zvečer našli na slovenski strani, poskušali vrniti v Avstrijo.

Kot so danes pojasnili na Policijski upravi Maribor, so slovenski policisti, glede na dejstvo, da so bili tujci prijeti izven mejnega prehoda na tako imenovanij zeleni meji, od Avstrijcev zahtevali, da za prijete pošljejo pisno najavo na podlagi meddržavnega sporazuma o prevzemu oseb na skupni meji. Šele na podlagi dokazov bi se slovenska stran odločila ali bo tujce v skladu s sporazumom prevzela ali ne.

Okoli 19. ure zvečer pa so policisti mariborske policijske postaje za izravnalne ukrepe na nekdanjem starem mejnem prehodu Šentilj opazili skupino ljudi, ki je prihajala iz Avstrije. Policisti so ob njihovi identifikacijski ugotovili, da gre za iste ljudi, ki so jih avstrijski policisti prijeli v Plaču in jih pozneje napotili na slovensko stran.

Na PU Maribor so ob tem poudarili, da so v postopku ugotovili, da je dejanje avstrijskih kolegov nedopustno in brez vsake pravne podlage, zaradi nespoštovanja predpisanih protokolov pa bodo ilegalne migrante poskušali v skladu s sporazumom med državama vrniti v Avstrijo.

STA


Najbolj brano