Avstrijski parlament potrdil, da bodo ponovljene volitve predsednika 2. oktobra

Glavni odbor avstrijskega parlamenta je danes potrdil 2. oktober kot datum ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev. Ta datum je pred dnevi predlagala vlada na Dunaju. Kdaj točno bo novi predsednik prisegel, še ni jasno, bo pa to gotovo novembra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji bodo predsednika ponovno volili 2. oktobra. Foto: STA
V Avstriji bodo predsednika ponovno volili 2. oktobra. Foto: STA

DUNAJ > Avstrijsko ustavno sodišče je prejšnji teden zaradi nepravilnosti razveljavilo drugi krog predsedniških volitev, ki je bil 22. maja in na katerih je neodvisni kandidat s podporo Zelenih, 72-letni Alexander Van der Bellen, tesno premagal kandidata svobodnjakov, 45-letnega Norberta Hoferja.

Avstrijci bodo tako 2. oktobra vnovič šli na volišča, za zdaj pa ni povsem jasno, kdaj bo novi predsednik prisegel. Poslanske skupine v nationalratu namreč danes o tem niso bile sposobne doseči soglasja, tako da je za zdaj gotovo le, da bo prisega v novembru. V nasprotnem primeru bi namreč glede na roke prihodnje volitve predsednika leta 2022 potekale avgusta, česar pa si ne želi nobena stranka v parlamentu.

Od položaja predsednika se je prav danes v parlamentu uradno poslovil 77-letni socialdemokrat Heinz Fischer, saj mu je potekel drugi mandat na čelu države. Ob tem se je pred 2. oktobrom zavzel za pravično volilno tekmo in proti polemičnim izpadom predvsem na družbenih omrežjih.

Ker Fischer zaradi odločitve ustavnega sodišča za zdaj nima naslednika, se bo na čelu države - gre sicer predvsem za reprezentativno funkcijo - izmenjavalo tričlansko predsedstvo nationalrata. Eden izmed treh predsednikov parlamenta je tudi predsedniški kandidat Hofer.

STA


Najbolj brano