Avstrijska notranja ministrica v Špiljah napovedala “gradbene ukrepe”

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner si je danes v Špiljah ogledala begunske razmere in ob tem povedala, da je naročila načrte za “posebne gradbene ukrepe”. Kot je poudarila, ne gre za postavitev ograje od Madžarske do Slovenije, temveč za ureditev urejenega prestopa večjega števila ljudi.

Špilje Foto: STA
Špilje Foto: STA

GRADEC > “Razmere tu so izjemno dinamične, mejo prestopa med 3000 in 8000 ljudi. Pripraviti se moramo tudi na to, da bi jih lahko bilo do 12.000,” je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedala Johanna Mikl-Leitner, ki je Špilje tokrat obiskala že drugič v tednu dni.

Kdaj naj bi uresničili te “gradbene ukrepe” avstrijska ministrica danes ni razkrila. Načrte zanje naj bi šele začeli pripravljati, za zdaj ni znana niti njihova oblika.

Kot se je izvedelo kasneje iz sporočila za javnost, naj bi se gradbeni ukrepi nanašali na “utrjene, tehnične pregrade več kilometrov levo in desno od mejnih prehodov”, katerih namen je poskrbeti za boljši nadzor nad razmerami. Hkrati je ministrica napovedala, da naj bi Avstrija januarja prihodnje leto začela z urjenjem okoli 2000 policistov za obmejne policiste. Opozorila je tudi, da je Avstrija dosegla limit, tako kar zadeva namestitvene kapacitete kot razmere na meji, še poroča APA.

Po pričakovanjih avstrijske policije bo samo danes v Špilje prispelo približno 7000 beguncev.

STA


Najbolj brano