Avstrijska notranja ministrica tudi napovedala ograjo na meji s Slovenijo

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je danes glede v torek napovedanih gradbenih ukrepov na meji s Slovenijo dejala, da “gre seveda tudi za ograjo”. Ne gre pa za zaprtje meje, je poudarila v pogovoru za jutranji program avstrijskega radia Ö1. V torek se je sicer še izogibala uporabi besede ograja.

Šentilj, slovenski nastanitveni center pred mejo Foto: Vesna Humar
Šentilj, slovenski nastanitveni center pred mejo Foto: Vesna Humar

DUNAJ > Johanna Mikl-Leitner je dejala, da mora Avstrija sprejeti ukrepe za primer, da bi se razmere zaostrile. V preteklih dneh so po njenih besedah opazili, da posamezne skupine beguncev postajajo vse bolj nestrpne in se obnašajo vse bolj agresivno.

“Gre za to, da omogočimo urejen, nadzorovan vstop,” je pojasnila.

Kasneje je pred srečanjem ministrov v izjavi za novinarje omenila “približno desetdnevno obdobje načrtovanja tehničnih zapor”. Vnovič je zatrdila, da njihov namen ni postaviti ograje okrog Avstrije, dodala pa, da ima tudi vsaka ograja vrata. “Gre za ohranjanje javne varnosti,” je poudarila.

Možnosti zastoja na slovenski strani pri prehajanju beguncev ni mogla izključiti, kot po njenih besedah ni mogoče izključiti niti zastoja pri sprejemanju iz Avstrije v Nemčijo. Do slednjega že prihaja, ker Nemčija prevzema premalo beguncev, je menila.

“Niti Slovenija niti Avstrija ne pošiljata ljudi v Nemčijo. (...) Dejstvo je, da ljudje gredo v Nemčijo, ker se počutijo povabljene,” je poudarila. Že pred tem je danes delno odgovornost za begunsko krizo pripisala Nemčiji. “Signali imajo posledice. In te posledice občutimo mi,” je dejala za ORF glede napovedi Nemčije, da Sircev ne bo vračala v druge države.

Mikl-Leitnerjeva je že v torek ob obisku v Špiljah dejala, da je naročila načrte za “posebne gradbene ukrepe”. Kot je poudarila takrat, ne gre za postavitev ograje od Madžarske do Slovenije, temveč za ureditev urejenega prestopa večjega števila ljudi.

Kot se je izvedelo kasneje iz sporočila za javnost, naj bi se gradbeni ukrepi nanašali na “utrjene, tehnične pregrade več kilometrov levo in desno od mejnih prehodov”, katerih namen je poskrbeti za boljši nadzor nad razmerami.

STA


Najbolj brano