Avstrijska ministrica Mikl-Leitnerjeva odstopila

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je v nedeljo zvečer uresničila napovedi in odstopila s položaja. Zamenjal jo bo Wolfgang Sobotka, je napovedala njuna ljudska stranka (ÖVP).

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je  odstopila s položaja. Foto: Wikipedia
Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je odstopila s položaja. Foto: Wikipedia

DUNAJ > Johanna Mikl-Leitner, gonilna sila avstrijskega zaostrovanja migrantske politike in zapiranja balkanske migrantske poti, se namerava posvetiti regionalni politiki v Spodnji Avstriji, kjer bo postala namestnica deželnega glavarja. Na položaju bo zamenjala prav Wolfganga Sobotko, ki je bil v deželni vladi Spodnje Avstrije pristojen za finance, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Novi notranji minister naj bi položaj prevzel 21. aprila. To bo za 60-letnega Sobotko prva politična funkcija na državni ravni. V ÖVP pa ne napovedujejo večjih sprememb v politiki, poroča APA.

Mikl-Leitnerjeva je po objavi menjav položajev s Sobotko izrazila predvsem olajšanje. “V nekaj dneh bo najtežja služba v republiki za mano, pred mano pa najlepša naloga v Avstriji,” je dejala. Sobotka ima po njenih besedah vse kompetence in izkušnje, da bo nadaljeval njeno delo in usmeritve. Zatrdila je, da ne bo nobenih “eksperimentov”.

Avstrijski kancler Werner Faymann se je v prvem odzivu zahvalil Mikl-Leitnerjevi za sodelovanje in napovedal, da bodo njegovi socialdemokrati (SPÖ) spoštovali odločitev koalicijskih partnerjev v ÖVP. Mikl-Leitnerjevi je zaželel vse dobro v njeni nadaljnji karieri in izrazil pričakovanje, da bosta s Sobotko prav tako dobro sodelovala kot z Mikl-Leitnerjevo.

Menjava v vladi bi lahko vplivala tudi na predsedniške volitve v Avstriji, ki bodo 24. aprila in na katerih se kandidat ÖVP Andreas Khol bori za preboj v drugi krog. V vodstvu stranke so to zavrnili in poudarili, da ge za dve ločeni zadevi. Da je prišlo do hitre odločitve o menjavi, pa je bolje, kot če bi o tem dolgo razpravljali, je po poročanju APA prepričan predsednik ÖVP Reinhold Mitterlehner.

Glede menjave so se v stranki začeli pogovarjati že v začetku marca, pa je pojasnil deželni glavar Spodnje Avstrije Erwin Pröll. Dodal je še, da je bil kancler Faymann o načrtovani potezi sicer res obveščen “šele pred nekaj dnevi”.

Mediji so poročali, da naj bi Mikl-Leitnerjeva v Spodnji Avstriji pravzaprav zasedla položaj deželne glavarke. Ali res obstajajo tovrstni načrti, Pröll ni želel jasno odgovoriti in je dejal le, da gre pač za medijska ugibanja, še navaja APA.

Mikl-Leitnerjeva je položaj avstrijske notranje ministrice opravljala od leta 2011. Njen mandat je zaznamovala predvsem migracijska kriza in velik pritisk migrantov lani poleti najprej z madžarske, nato pa še s slovenske strani. Pozimi so se začeli krepiti načrti za ustavitev migracijskih tokov.

Prizadevala si je za uvedbo ograj na meji in strožji mejni nadzor ter zaostritev azilne zakonodaje. Spomladi ji je skupaj z ostalimi državami na balkanski migracijski poti uspelo zaustaviti tok migrantov, zdaj pa je svojo pozornost preusmerila na mejo z Italijo. V imenu Avstrije je tako med drugim napovedala, da bo zaprla strateško pomemben mejni prehod Brenner, v kolikor Rimu ne uspe zaustaviti ilegalnih migrantov.

STA


Najbolj brano