Avstrija znova podaljšuje nadzor na meji

Avstrija znova podaljšuje nadzor na mejah, tokrat do 15. novembra, je Evropski komisiji sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Obenem je napovedala, da namerava Dunaj ob sklicevanju na enega od členov schengenskega sporazuma po tem datumu nadzor na mejah ponovno podaljšati še za tri mesece.

 Foto: STA
Foto: STA

DUNAJ > Odprava začasnega nadzora na avstrijskih mejah bi lahko vodila v nenadzorovan prihod na tisoče tujcev na avstrijsko ozemlje, pri čemer pa njihov odhod naprej v Nemčijo ni zagotovljen, je med drugim izpostavilo avstrijsko notranje ministrstvo.

V luči visokega števila migrantov brez mejnih kontrol trenutno ni mogoče zagotoviti zavarovanega prehajanja meje. Lahko bi se zgodilo, da bi v Avstrijo vstopilo na tisoče ljudi, katerih identiteta in kraj bivanja pristojnim organom ne bi bili znani, to pa bi pomenilo, da notranje varnosti ni mogoče ustrezno zagotoviti, avstrijska tiskovna agencija APA povzema argumente Dunaja.

Avstrija je nadzor na svojih mejah s Slovenijo in Madžarsko zaradi begunske krize uvedla v sredini septembra. Schengenska pravila začasni nadzor v primeru kriznih razmer dopuščajo kot izjemno možnost, a po členu, na katerega se je septembra sklicevala Avstrija, ta skupno ne sme trajati več kot dva meseca.

Države lahko sicer začasen nadzor na notranjih mejah v schengenskem prostoru uvedejo v treh primerih: ob resni grožnji javnemu redu ali varnosti, kot so veliki športni ali politični dogodki, za največ 30 dni z možnostjo podaljšanja do šest mesecev; ob nenadni in nepričakovani grožnji, npr. ob terorističnem napadu, za deset dni z možnostjo podaljšanja do dveh mesecev; ter v izjemnih okoliščinah ob resnih problemih pri upravljanju zunanjih mej za do šest mesecev z možnostjo podaljšanja do dveh let.

V zadnjem primeru mora začasno uvedbo nadzora predlagati Evropska komisija, nato pa o njej odločajo države članice s kvalificirano večino. To je lahko le skrajen ukrep.

STA


Najbolj brano