Avstrija zaostruje azilno zakonodajo

Avstrijska vlada je danes v skladu s pričakovanji zaostrila azilno zakonodajo. Sprejela je sklepa o časovni omejitvi pravice do azila ter o omejitvi pravice do združitve družin, poročajo avstrijski mediji. Eno najstrožjih azilnih zakonodaj v Evropi mora potrditi še parlament.

Mejni prehod Špilje Foto: STA
Mejni prehod Špilje Foto: STA

DUNAJ > Kancler Werner Faymann pričakuje, da bodo poslanci novo zakonodajo potrdili aprila. Ob tem je dejal, da bo zakon veljal retroaktivno.

Avstrijski politični vrh je današnjo odločitev vlade o zaostritvi zakonodaje označil za signal tako Avstrijcem kot tudi tujini.

Predlagana zakonodaja pravico do azila omejuje na tri leta, nato pa naj bi pri vsakem azilantu preverili, ali se že lahko varno vrne v svojo državo. Ukrep bo veljal za vse, ki so v Avstrijo prišli od novembra lani. Nove omejitve se obetajo tudi upravičencem do subsidiarne zaščite, ki v Avstriji ne dobijo azila, a jim v domovini grozi nasilje. Med njimi prevladujejo Afganistanci. Ti bodo lahko svoje družinske člane, z izjemo mladoletnih, v Avstrijo pripeljali šele po treh letih. Za prišleke s statusom begunca ta omejitev ne bo veljala, a bodo morali prošnjo za združitev družin vložiti v roku treh mesecev, da bi se izognili dodatnim finančnim predpogojem. Ta omejitev bo veljala le, če ne bo v nasprotju s pravico do družinskega življenja, ki je zapisana v Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

Kancler Werner Faymann je dejal, da gre za ukrep, ki bo omogočil spoštovanje nedavno določene zgornje meje za sprejetje beguncev. Podkancler Reinhold Mitterlehner pa je ocenil, da so tako sporočili, da je beguncev preveč in da se vračajo k temeljem pravice do azila. Obenem so prosilcem za azil po njegovih besedah pokazali, da obstaja določeno tveganje za vrnitev v domovino.

Faymann je znova poudaril, da bi glede begunske krize raje videl skupne evropske rešitve, a ker ni pričakovati hitrih odločitev EU, se je Avstrija odločila ukrepati sama.

Novo zakonodajo, predvsem kar zadeva časovno omejitev azila, je zagovarjala tudi notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Ob tem je zavrnila očitke, da to prinaša veliko birokracije.

Zunanji minister Sebastian Kurz je dejal, da je azil vedno “začasna zaščita”, zato se ne strinja, da bo časovno omejena pravica do azila otežila vključevanje beguncev v družbo.

STA


Najbolj brano