Avstrija za begunce v proračunu za leto 2016 predvideva milijardo evrov

Skrb za begunce, ki od začetka leta v velikem številu prihajajo v Avstrijo, bo državo prihodnje leto stala milijardo evrov, v proračunski napovedi za leto 2016 ocenjuje avstrijsko finančno ministrstvo. Približno tretjina denarja bo namenjenega posameznim zveznim deželam pri soočanju z nepredvidenimi stroški upravljanja begunske krize.

Skrb za begunce, ki od začetka leta v velikem številu prihajajo 
v Avstrijo, bo državo prihodnje leto stala milijardo evrov, v 
proračunski napovedi za leto 2016 ocenjuje avstrijsko finančno ministrstvo.
Skrb za begunce, ki od začetka leta v velikem številu prihajajo v Avstrijo, bo državo prihodnje leto stala milijardo evrov, v proračunski napovedi za leto 2016 ocenjuje avstrijsko finančno ministrstvo. 

DUNAJ > Celoten znesek bo predstavljal 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda, medtem ko letos znaša 0,1 odstotka BDP. Povprečni stroški na migranta so za prihodnje leto ocenjeni na 10.724 evrov, lani je ta znesek znašal 9593 evrov, izhaja iz letnega proračunskega poročila Evropski komisiji, ki ga je v sredo predstavil finančni minister Hans Jörg Schelling.

Največji delež - 565 milijonov evrov - bo namenjen ukrepom za zagotavljanje osnovnih storitev, kot so nastanitev, hrana in zdravstvena oskrba. 345 milijonov evrov je odmerjenih za posamezne zvezne dežele, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub dodatnemu bremenu naj bi bil proračunski primanjkljaj Avstrije prihodnje leto še vedno pod zgornjo mejo treh odstotkov, ki jo določajo pravila EU, ocenjuje avstrijsko finančne ministrstvo.

V Avstrijo je samo od začetka septembra vstopilo več kot 200.000 migrantov, ki so v veliki večini nadaljevali pot proti Nemčiji in skandinavskim državam. Kljub temu je Avstrija glede na število prebivalcev med državami z največ prosilci za azil v EU; trenutno je v obravnavi približno 60.000 prošenj za azil.

Največja begunska kriza po drugi svetovni vojni je v EU spodbudila razpravo tudi o proračunskih pravilih. Schelling je minuli mesec pozval Evropsko komisijo, naj v pakt za stabilnost in rast vključi določilo, ki bi v izjemnih okoliščinah dopuščalo prekoračitev zgornje meje proračunskega primanjkljaja.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je dejal, bodo o tem razmislili, medtem ko je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble to možnost izključil, češ da je treba begunsko krizo ohraniti ločeno od razprav o nacionalnih proračunih, dodaja AFP.

STA


Najbolj brano