Avstrija uvedla nadzor na vzhodni meji

Avstrija je v boju proti tihotapljenju ljudi na območju vzhodne meje uvedla nadzor nad večjimi vozili, je v nedeljo sporočila notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Oblasti so ukrep za nedoločen čas uvedle, potem ko so minuli teden na avtocesti južno od Dunaja v tovornjaku z madžarskimi registrskimi tablicami odkrili trupla 71 beguncev.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

DUNAJ > Da bi odkrili morebitne tihotapce ljudi, tako avstrijski policisti od nedelje zvečer na pomembnejših mejnih prehodih, na obmejnem območju pa tudi na glavnih meddržavnih prometnicah izvajajo poostren nadzor. Ukrep nadzora na obmejnih območjih je usklajen z bavarskimi, madžarskimi in slovaškimi oblastmi, kot je zatrdila Mikl-Leitnerjeva pa ne gre za klasične kontrole na meji in tako ne za kršitev schengenskih pravil.

V grško pristanišče Pirej nedaleč od Aten je danes s trajektom prispelo 2500 migrantov, že v nedeljo zvečer pa je po navedbah častnika obalne straže v Pirej priplul trajekt s 1745 begunci. Medtem plovbe do grškega otoka Ios ni preživel en begunec.

Kot so še sporočili z avstrijskega notranjega ministrstva, gre zaradi nadzora pričakovati zastoje na cestah. O teh danes že poročajo z madžarske strani meje. Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI je pred mejnim prehodom Nickesldorf-Hegyeshalom nastala 30-kilometrska kolona vozil. O večkilometrskih zastojih poročajo tudi z nekaj drugih prehodov na madžarsko-avstrijski meji.

Avstrija, ki v prihodnjih dneh računa s prihodi številnih novih migrantov in beguncev, bo poleg tega na najbolj obremenjenih območjih tudi okrepila policijsko prisotnost. Policiste iz Štajerske in Koroške bodo tako napotili na Gradiščansko, na mejo z Madžarsko.

Avstralija je pozvala evropske države, naj se v večji meri vključijo v zračne napade koalicije držav pod vodstvom ZDA na Islamsko državo (IS) v Siriji in Iraku. S tem bi prispevali tudi k reševanju krize z begunci, ki množično bežijo v Evropo, je menila avstralska zunanja ministrica Julie Bishop.

V operaciji poostrenega nadzora so od nedelje zvečer odkrili več kot 200 beguncev in aretirali pet tihotapcev ljudi, je na novinarski konferenci na Dunaju sporočil predstavnik notranjega ministrstva Konrad Kogler.

Ukrepanje avstrijskih oblasti je spodbudila nedavna tragedija z begunci. Na avstrijski avtocesti A4 so v četrtek odkrili zapuščen tovornjak z 71 razpadajočimi trupli beguncev, ki je prišel iz Madžarske. Tamkajšnja policija je doslej v povezavi s tragedijo aretirala pet ljudi.

STA


Najbolj brano