Avstrija pričakuje 70.000 prošenj za azil

V letošnjem letu bi lahko Avstrija zabeležila približno 70.000 prošenj za azil, kar bi bilo rekordno število v skoraj pol stoletja, je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo.

 V letošnjem letu bi lahko Avstrija zabeležila približno  70.000 
prošenj za azil, kar bi bilo rekordno število v skoraj pol 
stoletja. Foto: Igor Mušič
V letošnjem letu bi lahko Avstrija zabeležila približno 70.000 prošenj za azil, kar bi bilo rekordno število v skoraj pol stoletja. Foto: Igor Mušič

DUNAJ > Doslej so na Dunaju predvidevali, da bodo letos zabeležili približno 50.000 prošenj za azil, a so zaradi številnih prošenj v preteklih tednih zdaj to številko revidirali.

Samo minuli teden naj bi v Avstriji zabeležili 1781 prošenj za azil, minuli mesec 6240, v prvih petih mesecih letošnjega leta pa 20.620, kar je skoraj toliko kot v celotnem lanskem letu, ko so zabeležili 28.000 prošenj za azil.

Glede na število prebivalcev sta bili Švedska in Avstrija minuli mesec med evropskimi državami glavni destinaciji za prosilce za azil. V Avstrijo prihajajo predvsem migranti iz Sirije, Afganistana in Iraka.

Rekordno število beguncev je Avstrija zabeležila leta 1968, ko se je po zatrtju praške pomladi iz takratne Češkoslovaške v Avstrijo zateklo več kot 160.000 ljudi.

Prav aktualno vprašanje migrantov in beguncev je po navedbah političnih analitikov dalo zagon skrajno desnim svobodnjakom, ki so jim volilci na nedeljskih lokalnih volitvah na avstrijskem Štajerskem in Gradiščanskem izkazali bistveno večjo podporo kot na prejšnjih volitvah.

STA


Najbolj brano