Avstrija pred največjo davčno reformo v svoji zgodovini

Avstrijska vlada se je ponoči dogovorila o predlogu korenite davčne reforme, od katere si lahko državljani obetajo davčne razbremenitve v ocenjeni višini pet milijard evrov.

 Avstrijska vlada se je ponoči dogovorila o predlogu korenite davčne reforme, od katere si lahko državljani obetajo davčne razbremenitve v ocenjeni višini pet milijard evrov. Foto: Wikipedia
Avstrijska vlada se je ponoči dogovorila o predlogu korenite davčne reforme, od katere si lahko državljani obetajo davčne razbremenitve v ocenjeni višini pet milijard evrov. Foto: Wikipedia

DUNAJ > Podrobnosti o reformi, ki naj bi jo parlament potrdil sredi poletja, veljati pa bo začela 1. januarja 2016, bo kancler Werner Faymann razkril danes zvečer.

Levji delež od pričakovanih pet milijard evrov učinkov naj bi se stekel v znižanje stroškov dela, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Najnižja davčna stopnja pri dohodnini se bo občutno znižala - s 36,5 na 25 odstotkov-, število davčnih razredov pa povečalo s treh na šest.

Najvišja dohodninska stopnja se bo zvišala s 50 na 55 odstotkov, vendar šele za plače v višini nad enim milijonom evrov letno. Ukrep naj bi tako prizadel le nekaj sto najbolj premožnih Avstrijcev, veljal pa bo pet let. Višjo obdavčitev najvišjih plač so imele leta 2014 v EU le še Švedska, Portugalska in Danska.

Po drugi strani si vlada na Dunaju obeta dodatne davčne prihodke, predvsem od ukrepov zoper davčne utaje z obvezno uporabo registrskih blagajn pri poslovanju z gotovino, ki naj bi v državni proračun prinesli 1,9 milijarde evrov.

Še 900 milijonov evrov letno naj bi prinesla odprava izjem pri obdavčitvi (npr. pri službenih avtomobilih ter ugodnejših stopnjah davka na dodano vrednost), približno 400 milijonov evrov zvišanje davkov (od kapitalskih dobičkov, od prometa z zemljišči), 850 milijonov evrov dodatnih davčnih prihodkov pa je mogoče pričakovati na račun oživitve gospodarske rasti.

Na kapitalskih trgih s predlogom davčne reforme niso preveč zadovoljni. Zvišanje obdavčitve dividend s 25 na 30 odstotkov slabi ugled našega finančnega trga, prizadelo pa ne bo le premožnih prebivalcev, pač pa tudi srednji sloj, so opozorili na dunajski borzi Wiener Börse. V Avstriji sicer le malo ljudi nalaga prihranke na borzo: delnice jih ima štiri odstotke, obveznice sedem odstotkov, v skladih jih varčuje osem odstotkov.

Poleg davčne reforme pa so koalicijske partnerice dorekle tudi 200 milijonov evrov vreden paket ukrepov za pomoč gospodarstvu.

STA


Najbolj brano