Avstrija ponuja podjetjem olajšave pri zaposlovanju domačinov

Avstrijska vlada namerava z olajšavami domačim podjetjem pri zaposlovanju Avstrijcev spodbuditi odpiranje novih delovnih mest. Za vsakega na novo zaposlenega bodo delodajalci tri leta plačevali prispevke in davke le v polovični višini. Avstrijski kancler Christian Kern zatrjuje, da to ni v nasprotju s pravom EU.

 Foto: STA
Foto: STA

DUNAJ > Avstrijska podjetja bodo olajšave deležna le v primeru, da bodo zaposlila osebo, ki je v Avstriji prijavljena kot brezposelna, ki menja zaposlitev, je v Avstriji končala šolanje, ali pa če gre za visoko kvalificiranega delavca s posebnim dovoljenjem za bivanje in delo v državi.

Če bodo podjetja na novo zaposlila prišleka iz kakšne druge članice EU, torej ne bodo upravičena do prepolovitve stroškov dela.

"Ne gre za sovraštvo do tujcev, ne gre za rojstni list, pač pa želimo rešiti problem, ki ga imamo v Avstriji," je prek svojega Facebook profila sporočil Kern.

Avstrijska vlada upa, da se bo na ta način v Avstriji v treh letih odprlo približno 160.000 novih delovnih mest.

V obdobju od leta 2008 je bilo sicer v državi ustvarjenih 200.000 novih zaposlitev, a je hkrati porasla tudi stopnja brezposelnosti, je bil kritičen Kern.

Januarja je bilo v Avstriji prijavljenih več kot 422.000 iskalcev zaposlitve. Kancler to številko pripisuje tudi dejstvu, da je avstrijski trg dela zaradi višjih plač še posebej privlačen za delovno silo iz vzhodnoevropskih držav.

"Želimo preprečiti, da bi ljudje iz držav z nižjimi plačami prihajali v Avstrijo in tu ustvarjali pritisk na trg dela," je pojasnil Kern. Vlada stroške olajšav, ki bodo veljale od julija, ocenjuje na dve milijardi evrov v treh letih.

STA


Najbolj brano